Igmar Devos: "Er zal een grondig onderzoek worden gevoerd naar de oorzaak van de uitbraak"

Igmar Devos: "Er zal een grondig onderzoek worden gevoerd naar de oorzaak van de uitbraak"

Vandaag heeft de FEI een raadplegingssessie voor belanghebbenden georganiseerd om uitgebreide ontwerp-protocollen voor terugkeer naar de wedstrijd te bekijken, naar aanleiding van de EHV-1-uitbraak die is ontstaan in Valencia, Spanje. 

In een mededeling klinkt het als volgt: 

"Deze maatregelen zijn erop gericht om op korte termijn de risico's in verband met de herstart van FEI-wedstrijden op het Europese vasteland op 12 april 2021 tot een minimum te beperken en op lange termijn de kennis, vaardigheden en het bewustzijn op het gebied van bioveiligheid bij alle FEI-belanghebbenden te vergroten om een herhaling van de verwoestende EHV-1-uitbraak te voorkomen.

De voorgestelde Return To Competition-protocollen, waarvan een aantal al zijn opgenomen in de FEI Veterinary Regulations of FEI General Regulations, werden gepresenteerd door FEI Veterinary Director Göran Åkerström en leverden waardevolle input op van de belanghebbenden. Mikael Rentsch, juridisch directeur van de FEI, besprak de wettelijke bepalingen voor een grotere FEI-bevoegdheid in geval van het uitbreken van een ziekte op een FEI-evenement.

De ontwerpvoorschriften hebben onder meer betrekking op bioveiligheidsplannen en plannen om uitbraken van besmettelijke ziekten voor alle FEI-evenementen te voorkomen; verplichte voorafgaande PCR-tests (alleen voor bepaalde aangewezen evenementen) en temperatuurcontrole; uitgebreider onderzoek van alle paarden bij aankomst buiten de stallen van het evenement; zelfcertificering door de atleten met betrekking tot de gezondheidsstatus van hun paarden; stallen (met inbegrip van isolatiestallen en toegangsbeperkingen); minimalisering van neus-tot-neuscontact tussen paarden; controle van honden; en het belang van basishygiëne. 

De voorstellen, waarover de groep het in grote lijnen eens was, hebben betrekking op de periode vóór het evenement, de duur van het evenement en de periode erna. Het onderwerp vaccinaties werd besproken en de veterinaire directeur van de FEI deelde mee dat er geen vaccins bestaan die doeltreffend zijn tegen de neurologische vorm van het virus dat de huidige uitbraak heeft veroorzaakt. Gevaccineerde paarden zijn nog steeds ziek geworden en bovendien zijn er momenteel zeer beperkte voorraden EHV-vaccins beschikbaar in Europa.

In een korte openingstoespraak herhaalde FEI-voorzitter Ingmar De Vos dat er een volledig en grondig onderzoek zal worden ingesteld naar de omstandigheden van de uitbraak en dat de bevindingen zullen worden gepubliceerd. "Ons doel is om hiervan te leren en niet om met vingers te wijzen", zei hij. Hij bedankte ook de deelnemers en de gemeenschap in het algemeen voor de ongelooflijke team- en individuele inspanningen om de uitbraak in te dammen.

Hij benadrukte de noodzaak om te blijven samenwerken. "De maatregelen die we nemen - zowel op korte als op lange termijn - en vooral hoe doeltreffend ze zijn, zullen afhangen van ons vermogen als gemeenschap om samen te werken, om het eens te worden over dezelfde reeks beginselen en deze volledig te onderschrijven en toe te passen op elk van onze respectieve bevoegdheidsgebieden.

"De uitbraak in Europa is verwoestend geweest. Maar iedereen in deze virtuele kamer heeft tot dusver blijk gegeven van grote solidariteit, en ik ben ervan overtuigd dat vandaag een nieuwe mijlpaal zal zijn in onze collectieve inspanning om dit te boven te komen, ervan te leren en ons sterker te maken voor de toekomst."

Belanghebbenden die deelnamen aan de twee uur durende onlinesessie waren onder meer de vertegenwoordigers van atleten Pedro Veniss (springen) en Beatriz Ferrer Salat (dressuur), Eleonora Ottaviani (International Jumping Riders Club), Klaus Roeser (International Dressage Riders Club), Peter Bollen (hippische organisatoren), Dominique Megret (Jumping Owners Club), Quentin Simonet en Ulf Helgstrand (Europese Hippische Federatie), samen met de internationale grooms Heidi Mulari (Steve Guerdat) en Kirsty Pascoe (Jérôme Guery), en FEI Events Stable Manager Patrick Borg.

Ook FEI Veterinair Comité voorzitter Jenny Hall nam deel aan de vergadering, samen met de voorzitters van de FEI Technische Comités - Stephan Ellenbruch (Springen), Frank Kemperman (Dressuur), David O'Connor (Eventing), Karoly Fugli (Mennen), Christian Lozano (Endurance), Pavla Krauspe (Voltige) en Amanda Bond (Para Dressuur). Het FEI-hoofdkwartier werd vertegenwoordigd door de Discipline Directors, de IT-afdeling, de Veterinaire Afdeling, de Juridische Afdeling en de Communicatieafdeling.

Aan het eind van de vergadering schetste secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI de volgende stappen, waarbij zij de groep meedeelde dat de feedback van de raadpleging van de belanghebbenden nu in de ontwerpvoorstellen zal worden verwerkt. De voorgestelde maatregelen, die gisteren door het Veterinair Comité van de FEI zijn besproken, zullen morgen tijdens de vergadering van de FEI Veterinary Epidemiology Working Group verder worden bekeken voordat ze definitief worden gemaakt en ter goedkeuring aan het FEI-bestuur worden voorgelegd. Voor sommige van de tijdelijke maatregelen zullen statuten moeten worden opgesteld, en voor de eisen op lange termijn zullen regels moeten worden vastgesteld.


De gemeenschap zal voor eind maart op de hoogte worden gebracht van de nieuwe eisen, zodat er voldoende tijd is voor de tenuitvoerlegging."