FEI: Verschillende voorwaardes om de competitie te hervatten

FEI: Verschillende voorwaardes om de competitie te hervatten

De FEI Veterinary Epidemiology Working Group - die bestaat uit EHV-deskundigen Professor Ann Cullinan (IRL), Dr Richard Newton (GBR) en Dr Gittan Gröndahl (SWE), FEI Veterinary Director Dr Göran Åkerström en FEI Senior Veterinary Advisor Dr Catrina Termine, ondersteund door Dr Jenny Hall, voorzitter van het FEI Veterinary Committee - heeft op 18 maart haar eerste vergadering gehad. 

De verslagen van de groep zullen wekelijks op deze FEI-pagina worden gepubliceerd. Hieronder volgt het eerste verslag:

"De FEI Veterinary Epidemiology Working Group, waarvan de individuele leden sinds het begin van de EHV-1 uitbraak met de FEI samenwerken, heeft op 18 maart 2021 haar eerste formele vergadering gehouden om de virus-gen-typering, de evolutie van de uitbraak, de terugkeer naar competitie protocollen en preventieve maatregelen te bespreken.

De groep besprak epidemiologische verbanden tussen evenementen waar positieve gevallen zijn gemeld, en verdere bekende overdracht van de ziekte op de thuisstallen van paarden. Er werd gewezen op de noodzaak van een betere tracering van de netwerken, hetgeen zou vereisen dat de FEI bij een EHV-uitbraak een grotere bevoegdheid krijgt op FEI-evenementen.

De groep merkte op dat EHV wereldwijd een endemische ziekte is en slechts in enkele landen aangifteplichtig is. De bezorgdheid werd geuit dat, indien de ziekte in meer landen aangifteplichtig zou worden, dit zou kunnen leiden tot minder rapportage, hetgeen zou kunnen betekenen dat uitbraken moeilijker te beheersen zouden zijn.

Verwachte toekomstige risico's


Wat de ontwikkeling van de uitbraak betreft, was de groep het erover eens dat de volgende risicofactoren in de komende twee weken kunnen worden verwacht:

* Het vervoer van paarden (dat mogelijk verhoogde stressniveaus veroorzaakt) kan leiden tot een verdere opflakkering van het virus en meer bevestigde gevallen;

* Verwacht wordt dat het actieve virus zal blijven circuleren, omdat dit virus zich vaak langzamer door groepen paarden verplaatst dan een virus zoals paardenpest. Daarom kan het enige tijd duren voordat recentelijk besmette groepen paarden uit isolatie worden vrijgegeven.

* De inspanningen moeten gericht zijn op zowel het voorkomen van de insleep van viruspositieve paarden tijdens evenementen als het opstellen van noodplannen om de gevolgen van een dergelijke insleep te beperken, mocht die zich voordoen.


Hervatting van de competitie

De groep heeft vastgesteld dat een veilige hervatting van de competitie twee belangrijke aspecten heeft: de voorwaarden voor toelating en het beheer van de paarden op de plaats van het evenement.


Aanbevelingen omvatten:

* gezondheidscertificaten die worden afgegeven voordat het paard op reis gaat;

* testen voorafgaand aan het vervoer;

* uitgebreid onderzoek bij aankomst;

* beperkingen op de omvang van evenementen;

* goede scheiding tussen paarden;

* routinematige gezondheidscontroles.

Ter ondersteuning van deze maatregelen zijn reeds vele voorschriften vastgesteld.


Laboratoriumanalyse van monsters


Verschillende laboratoria in Europa hebben PCR-positieve monsters geanalyseerd van paarden die terugkeerden van wedstrijden in Spanje. Het geïdentificeerde virus heeft niet de N752D aminozuursubstitutie in het DNA-polymerase waarvan in het verleden is aangetoond dat het in verband kan worden gebracht met neurologische aandoeningen. Er wordt gewerkt aan de identificatie van de clade of genetische groep waartoe dit virus behoort en dit zal helpen om de verspreiding van het virus te traceren en het te onderscheiden van vele andere in omloop zijnde stammen van EHV-1.


De volgende vergadering van de groep is gepland voor 25 maart 2021.


Bron: WOS