Matt Millin: "Elke ochtend voelt nu aan als een zondagmorgen, je weet gewoon niet wanneer het maandag wordt"

Matt Millin: "Elke ochtend voelt nu aan als een zondagmorgen, je weet gewoon niet wanneer het maandag wordt"

Hoewel deze speaker van Britse afkomst is, is hij ook voor het Nederlandse en Belgische publiek geen onbekende. Hij heeft één van de bekendste stemmen van Europa en ver daarbuiten: Matt Millin, de speaker van onder andere Knokke Hippique, de Stephex Masters en de Longines Masters maakte wat tijd voor onze redactie en sprak met ons over hoe hij zijn leven nu invulling geeft. 


"Het moeilijkste aan heel deze situatie is dat niemand weet wanneer ze zal eindigden", aldus Millin. "Het eerste concours dat voor mij gecancelled werd; waren de Longines Masters van Hong Kong aangezien het Coronavirus zich toen over heel Azië aan het verspreiden was. Ik ben uiteindelijk toch van start gegaan in het nieuwe jaar met een concours in 'De Peelbergen' en in Sentower Park, maar daarna werden ook alle Europese concours afgelast". 

Millian geeft echter aan dat hij nog niet in paniek is, ondanks het feit dat zo goed als alle concours worden afgelast. "Alle concours waar ik normaal aan de slag zou gaan, worden afgelast. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ik deze week naar België zou afzakken en daar ook enkele weken zou blijven, maar dat gaat nu dus niet door. De meeste concours die op mijn planning stonden, waren in België maar geleidelijk aan zetten de afgelastingen zich ook door naar het VK. Eén van de mooiste concours van Groot-Brittanië; the Bolesworth International Horse Show, die normaal gezien in juni zou plaatsvinden, werd ook afgelast. Ik ben nog niet in paniek, ik heb thuis genoeg werk en we hebben ook nog een firma die paardenvrachtwagens produceert, dus voorlopig heb ik genoeg werk om mijn dagen te vullen".

Matt is de eigenaar van een firma die paardenvrachtwagens bouwt maar hij merkt dat het moeilijker en moeilijker wordt om de juiste certificaten te bekomen in tijden van Corona: "Eén van de voornaamste redenen dat ik nog niet in paniek ben, is dat speaker zijn niet mijn enige job is. Ik ben zelfstandige maar ik heb op meer dan één paard gewed. Naast mijn job als speaker, heb ik ook nog een bedrijf dat paardenvrachtwagens produceert. Eigenlijk hebben we nu vijf vrachtwagen die klaar zijn om afgeleverd te worden, maar aangezien alle overheidsinstanties gesloten zijn, is het erg moeilijk geworden om de juiste certificaten te bekomen. Ook wordt het steeds moeilijker om bepaalde onderdelen te pakken te krijgen. Ik ben bijvoorbeeld al een week op zoek naar ramen om één van onze vrachtwagens af te werken".

In eerste instantie leek het erop dat Groot-Brittanië wat achterop hinkte als het over het stoppen van de verspreiding van het Coronavirus ging, maar Millin ziet dat nu veranderen: "Momenteel geldt hier een soort van lockdown. We krijgen meer en meer regels opgelegd van de regering. Zo zijn ondertussen ook alle horeca-aangelegenheden gesloten. Enkel take-away restaurants mogen open blijven. Elke dag begint een beetje gelijk een zondagochtend aan te voelen: het is mooi weer, er is praktisch niemand op straat dus je bent helemaal klaar om maandag terug aan het werk te gaan. Alleen ben je nu nooit zeker wanneer die maandag eindelijk eens gaat aanbreken. Daarnaast krijgen ook wij het advies om binnen te blijven. Er wordt ook aangeraden om niet paard te rijden aangezien de ziekenhuizen wel wat beters te doen hebben als je van je paard zou vallen. We proberen dat advies zo goed mogelijk om te volgen. We rijden we nog een beetje, maar proberen dit tot een absoluut minimum te beperken". 

Ondanks de huidige situatie, blijft Milin optimistisch voor de toekomst: "Het moeilijkste is dat niemand weet wanneer deze situatie zal eindigen of hoe lang dit zal duren. Ik wil echter optimistisch blijven: ondanks het feit dat ik net gewoon ben om zo lang thuis te zijn, zijn mijn vrouw en ik onze scheiding nog niet aan het plannen, probeer ik mijzelf bezig te houden en kijk ik er al vast naar uit om terug naar Europa te komen tijdens de zomer. We weten allemaal dat deze situatie nog erger zal worden, maar ze moet eerst erger worden om vervolgens te beteren".