Thomas Bosman: "De paardensport toekomst bestendig maken is de uitdaging"

Thomas Bosman: "De paardensport toekomst bestendig maken is de uitdaging"

Thomas Bosman is samen met Carmen Norder jeugdbestuurslid van de KNHS. De jonge springruiter heeft in een interview de uitdagingen van de KNHS toegelicht. "Ik heb een hekel aan het argument 'we doen het al jaren zo'."

Bosman stelt dat voorlichting over de paardensport naar de maatschappij een hele belangrijke rol is van de KNHS. "De essentie van paardrijden is samenwerken. De absolute top van de sport bereikt men alleen door samen te werken met het paard. Als een paard geen hindernis van 1,60m wil springen, dan zal hij dat ook echt niet doen. Het paard is de partner van een ruiter, zeker geen instrument. Een ruiter moet een hele speciale band hebben met zijn paard. En dat is wat mij betreft de schoonheid van de sport."


Over zijn taak is hij éénduidig. "In principe is het de bedoeling dat de jeugd een stem heeft aan de bestuurstafel van de KNHS. Daar kan op veel manieren invulling aan gegeven worden. Natuurlijk probeer ik relevante input te geven tijdens de vergaderingen, maar ik probeer ook zelf aan bepaalde dossiers te werken. In Zuid-Holland bijvoorbeeld heeft de regionale KNHS-afdeling een jeugdbestuur geïntroduceerd ('JongKNHS'). Dat organiseert evenementen en geeft het reguliere regiobestuur input over jeugdvraagstukken. Dat zijn dingen die ik interessant vind, daar kan ik wellicht wat betekenen in landelijke ondersteuning of misschien kunnen we zoiets wel overbrengen naar andere regio’s."


De belangrijkste uitdaging...


"Paardrijden in de toekomst, de sport en de KNHS-organisatie toekomstbestendig maken. De organisatie financieel gezond houden en servicegericht zijn. Een groter draagvlak creëren bij de leden en in de maatschappij. Er staan steeds vaker radicale dierenactivisten op die paardensport als dierenmishandeling kwalificeren. Of die het in ieder geval immoreel vinden om op de rug van een paard te gaan zitten. Sommigen verdenken ruiters er wellicht van een paard te beschouwen als instrument. De KNHS is de organisatie die paardensport faciliteert, ontwikkelt en controleert. In die hoedanigheid moet de bond onze ruiters, juryleden en instructeurs correct opleiden zodat zij altijd op een diervriendelijke manier met paarden om gaan. Hier werken wij hard aan."


bron: sportknowhowxl.nl (lees meer) - F. © privé Thomas Bosman.