Opinie: zonder CSI5* wedstrijden geen Olympische Spelen

Opinie: zonder CSI5* wedstrijden geen Olympische Spelen

2020 moest een jaar vol internationale CSI5* competities worden. Helaas besliste het Coronavirus daar anders over. De ene na de andere wedstrijd werd afgelast totdat de CSI5* wedstrijden voor dit jaar vrijwel helemaal van de kalender verdwenen waren. De vraag of het organiseren van een CSI5* wedstrijd in 2020 of zelfs in 2021 nog wel mogelijk is, dringt zich dan ook op. Toch is het van het grootste belang dat deze 5* wedstrijden hun weg naar de kalender terugvinden, gezien de Olympische Spelen van 2021 eraan komen.

Als de Olympische Spelen in 2021 kunnen doorgaan, moeten de beste paarden hier natuurlijk voor voorbereid worden. Dat kan niet als ze in aanloop naar de Spelen enkel CSI3* wedstrijden kunnen springen. Er moet dus naar een oplossing gezocht waar zowel de organisatie van deze wedstrijden als de ruiters en de sport baat bij hebben. Ook moet de handel voor toppaarden met het oog op Tokio weer op gang komen. Het is dan ook van het grootste belang dat er ook in 2020 en 2021 op het hoogste niveau gesprongen kan worden.

Het organiseren van een CSI5* event kost handenvol geld, niet alleen de organisatie van het event zelf is een grote hap uit het budget van een organisatie, ook de winstsommen die verdeeld worden, maken een groot deel van het budget uit. Waar sponsors hierin meestal een grote rol spelen, zal het voor verschillende events moeilijker zijn om dit jaar en in 2021 sponsors te zoeken. Sponsors kunnen de financiële gevolgen van de Corona-crisis zelf voelen of zijn misschien minder geneigd op de voorgrond te treden als een bedrijf dat nog steeds aan sponsoring doet. Dezelfde situatie deed zich voor na de bankencrisis van 2008. Na die crisis, traden wel nieuwe sponsors op de voorgrond, wat mogelijk nu weer zal gebeuren.

Een eerste manier om het organiseren van een CSI5* event toch te kunnen laten doorgaan, is dus het zoeken van nieuwe sponsors of bedrijven die na de Corona-crisis nog steeds bereid zijn om op de voorgrond te treden. Een andere mogelijkheid is om de winstsommen die tijdens deze CSI5* events uitgekeerd worden, te verminderen. De vraag is echter of de ruiters hiermee akkoord zullen gaan en of dit überhaupt wel opportuun is. Ruiters werden door de Corona-crisis ook getroffen en zagen een groot deel van hun inkomsten wegvallen. Niet alleen zagen ze hun prijzengeld wegvallen, ook bleek de handel zo goed als volledig stilgevallen. Ruiters die ook in het eigendom zijn van een fokkerij, konden daar natuurlijk wel op inkomsten rekenen maar dit is slechts een fractie van de normale inkomsten.

Een andere manier om de kosten van een CSI5* event te drukken, is om elke ruiter zijn inschrijvingsgeld en hotel te laten betalen. Het is tijdens vele events de gewoonte om de top dertig van de wereld uit te nodigen om deel te nemen, wat betekent dat ze geen inschrijvingsgeld moeten betalen. Bovendien worden hun reis- en hotelkosten meestal ook vergoed. De vraag stelt zich hoe groot de financiële impact van de Coronacrisis op de beste ruiters van de wereld zal zijn en of zijn bereid zijn om een deel van de kosten zelf te dragen.

Vast staat dus wel dat er een oplossing moet komen met het oog op de Olympische Spelen van 2021. Mogelijk is er een toegeving van de ruiters nodig maar de vraag stelt zich of zij, die hun inkomen de laatste maanden ook verminderd zagen worden, hiervoor moeten opdraaien. Mogelijk zal de FEI hierbij ook haar duit in het zakje moeten doen als ze het niveau tijdens de Olympische Spelen willen verzekeren en handhaven.


Lees ook:

Bewezen: niet alleen het paard maar ook de ruiter heeft baat bij een sportdieet

Hoe de draad oppikken na het rijden van een 'dramatische' afstand?

De positieve gevolgen van de coronacrisis voor onze sport