Jérome Guery: "Reken op 500.000 tot zelfs 5 miljoen euro voor een topper."

Jérome Guery: "Reken op 500.000 tot zelfs 5 miljoen euro voor een topper."

Net voor de Corona-lockdown periode kreeg de Belgisch Olympische ruiter, Jérome Guery bezoek. De springruiter had de focus nog ten volle gericht op de Olympische Spelen en vertelde over de paardensport in het algemeen aan De Tijd.

Guery is één van België's meest efficiënte springruiters. In het interview verklaart hij dat hij al 10 jaar oud was toen hij het eerst op de rug van een paard zat. Geen telg uit een roemrijke paardenfamilie dus. "Ik vergezelde mijn kinderoppas op woensdagnamiddag naar de manege en smeekte mijn moeder om voor mijn verjaardag ook eens rijles te krijgen."

Mooie paardensport

Paardensport is de enige sportdiscipline waarin de mens moet overeenkomen met het dier. "Sommigen vergeten dat weleens, maar paardrijden is een duosport tussen twee levende wezens," zegt Guéry. Voor Guéry hangt het succes van een mens-paardkoppel voor 70 procent af van het dier. "En als de ruiter goed is, zijn we samen 110 procent waard."

Prijzige sport

Over de bedragen die er in het jumpingwereldje rondgaan, draait Guéry niet rond de pot. "Reken op 500.000 tot zelfs 5 miljoen euro voor een topper." Maar niet alleen paarden worden internationaal verhandeld, ook het sperma van onze beste hengsten belandt zowat overal ter wereld. Voor de geïnteresseerden: uit elke ejaculatie kunnen zo’n dertig tot veertig pipetten met sperma worden gehaald.

Door die gigantische bedragen zijn er op het allerhoogste niveau maar weinig ruiters die hun eigen paard hebben. "Toch probeer ik altijd te rijden met een paard waarvan ik toch ten minste mede-eigenaar ben. Van Quel Homme de Hus, het paard waarmee ik in Rio reed, ben ik bijvoorbeeld voor 40 procent eigenaar. "

"Het interessante is: als het paard en ik goed presteren, stijgt de waarde van het dier. Ik verdien dus niet alleen geld door paarden te fokken, maar ook door er het beste uit te halen tijdens wedstrijden. In dat opzicht is een springpaard een interessantere belegging dan een sportauto. Bij zo’n auto weet je op voorhand wat de maximumsnelheid is, maar een paard kan soms veel meer dan wat je oorspronkelijk dacht."

Lees volledig bericht

bron: Marine Laurent - De Tijd