Edwina Alexander: "Soms is het nodig om twee stappen terug te nemen om er drie vooruit te geraken"

Edwina Alexander: "Soms is het nodig om twee stappen terug te nemen om er drie vooruit te geraken"

De Australische Edwina Tops Alexander behoort al jaren tot de absolute top en samen met haar partner Jan Tops is ze één van de belangrijkere figuren binnen de paardensport. Ze groeide op in Australië maar besloot om de oversteek te maken naar Europa, om daar haar carrière als professioneel ruiter uit de bouwen. 

"Voor mij betekent succes een doel hebben en dat doel bereiken. Wat dat doel ook mag zijn, zolang je jezelf er maar goed bij voelt. Voor mij kan dat van dag tot dag verschillen. De ene dag is dat een vijf ster Grote Prijs winnen, de andere dag is dat een fijne tijd met mijn dochten hebben. Een doel bereiken is wat mij drijft en motiveert in het leven. Natuurlijk heb je ups en downs en lukt het de ene dag beter dan de andere. Daar moet je ook mee overweg kunnen. Soms moet je nu eenmaal twee stappen terug nemen om er drie verder te geraken." 

"Onze sport vergt enorm veel inspanning, zowel fysiek als mentaal. We zijn zo goed als elke week van het jaar over heel de wereld aan het reizen. Om dat allemaal zo goed mogelijk te doen verlopen heb je een sterk team nodig, dat bestaat uit mensen die op elkaar kunnen rekenen. Het is nu eenmaal geen nine-to-five job. Soms zijn we om 1u 's nachts nog bezig. Dat doe je echt enkel als je het heel graag doet. Ik geloof er ook in dat je dingen in het leven enkel écht goed doet als je het graag doet."

"Naast de sport heb ik natuurlijk ook mijn gezin waarop ik me moet focussen. Uiteraard wist ik niet hoe het zou voelen om moeder te zijn, maar nu ik Chloe heb besef ik hoeveel plezier dat brengt in je leven. Jan en ik kunnen soms wakker worden en tegen elkaar zeggen hoe hard we elke dag samen appreciëren. Ik wil mijn dochter een zo goed mogelijk leven bieden en haar tegelijk ook leren dat je moet werken voor dingen die je wil in het leven. Hoe succesvol je ook bent, je mag nooit vergeten waar je vandaan komt en hoe je ooit begonnen bent. Altijd met de twee voeten op de grond blijven staan is ook iets dat ik wil meegeven met mijn dochter", besluit Edwina.