Corona-blog met Suus Kuyten: "Een training op het grasterrein vlak naast onze buitenpiste, heerlijk"

Corona-blog met Suus Kuyten: "Een training op het grasterrein vlak naast onze buitenpiste, heerlijk"

Elke week geeft er een gastblogger ons een inkijk in zijn/haar Coronaleven. Deze week is het de beurt aan Suus Kuyten! 

Hallo allemaal,

Equnews post elke weekdag een blog waarin een gastblogger in het kort vertelt wat hij/zij die dag gedaan heeft. Deze week is het mijn beurt.

Normaal gesproken zou ik net terug gekomen zijn uit St Tropez en zou me nu voorbereiden voor Cannes. Maar door de Corona loopt dit even anders.... mijn Global debuut wordt hierdoor een jaar uitgesteld. Het voordeel is dat ik nu meer tijd heb om combinatie te worden met mijn nieuwe paarden. Het is maandag en de eerste dag van de week. Nadat mijn dochter Sophie is opgehaald door de oppas ben ik naar stal gelopen. Mijn vriend Harrie Wiering en ik wonen 3 km op loop afstand van de stallen. Ik vind het een heerlijke begin van de dag en het is goed voor mn conditie.



Je loopt dwars over de Gooische hei wat prachtig is. Eenmaal op stal aangekomen zijn mijn paarden in de stapmolen geweest en begin ik gelijk met rijden. Vandaag heb ik geluk want we zitten nog midden in de verbouwing van de binnenbak en overdekte stampmolen met opslag die allemaal om de buitenbak heen staan waardoor er altijd een hoop werklui aan de slag is. Vanwege Pinksteren zijn ze vrij en heb ik heerlijk rustig kunnen dressuur rijden. Hierbij heb ik in de draf een aantal keer schouder binnenwaarts gereden. Dit vind ik een fijne oefening om me paarden los te werken en ze zijn dan mooi aan het binnenbeen en buitenteugel. Na het draven ben ik in galop overgegaan. Eerst doe ik beide kanten een sprintje met lange teugel en verlichte zit. Daarna ben ik over gegaan naar contra galop. Dit vind ik een fijne oefening om aan de controle te werken, hierbij gebruik ik vaak binnen/buiten stelling en wissel dit regelmatig af. Het paard moet hierdoor goed in balans en aan de hulpen zijn, ander springt hij over. Het is best een zware oefening.

Na de training stap ik mijn paarden vaak uit op het grasterrein wat naast de buitenbak ligt, daar hebben we een hoge bult liggen waar ik dan een aantal keer overheen stap. Bergop en af stappen is een goede manier om hun spieren te trainen. Hierbij moeten ze kracht gebruiken en in balans blijven.



Het is middag en ben klaar met mijn 6 paarden die ik te rijden heb. Die mogen lekker naar buiten! Elke dag staan de paarden een paar uur in de wei. Ook de hengsten! Het is zo’n heerlijk gezicht als alles buiten staat! Ik ben er van overtuigd dat het goed is voor de body and soul van het paard. Het paard moet een “happy athlete” zijn. Daar doen met z’n alle op stal ons uiterste best voor.

Rond 4u / half 5 gaan ze weer naar binnen.Alle paarden worden nog eens nagelopen en loopt de dag op stal op zijn eind. De stal wordt geveegd en paarden krijgen hun laatste krachtvoer van de dag. We geven op het moment Gastro+ brok van Havens. Deze helpt tegen maagzweren, iets waar we met sportpaarden allemaal wel eens tegen aan lopen. Ook beginnen we de dag met hooi en eindigen om 9 uur s’avond met de hooi met de night-check. Dit doen we omdat het goed is voor de spijsvertering van het paard. Om 5 uur zijn we klaar en sluiten we de stal. Ik loop terug naar huis en ga snel boodschappen doen voordat de winkels dicht gaan en de oppas terugkomt met mn Sophietje

Tot morgen!

Foto's: Dochors