Peesblessures: de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar

Peesblessures: de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar


Een peesblessure is wellicht een nachtmerrie voor elke paardeneigenaar. Dit type blessures kan verschillende oorzaken hebben: vaak ligt chronische overbelasting aan de basis maar ook overstrekking kan de pees beschadigen. Een peesblessure is bovendien niet in 1,2,3 opgelost. Het is een klacht die langdurig voor pijn en ongemak kan zorgen. Daarom: voorkomen is beter dan genezen maar hoe doe je dat? En wat kan je doen om je paard zo snel mogelijk te laten herstellen als er toch een peesblessure optreedt?


Een pees is opgebouwd uit spiervezels. De spiervezels zijn onderling met elkaar verbonden door de verbindingsstof collageen. Op verschillende plaatsen is de spier omgeven door een peesschede die gevuld is met de ‘smeervloeistof’ synovia. In de pees zelf liggen maar weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Dit is meteen ook de reden waarom een peesblessure niet snel geneest. In het algemeen is een peesontsteking vaak het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Dit wordt meestal veroorzaakt door (langdurige) overbelasting. Kleine scheurtjes in het weefsel herstellen vaak vanzelf maar als er te veel scheurtjes ontstaan, volgt er een groter trauma en mogelijk een ontsteking. Het paard is dan zichtbaar kreupel en er is sprake van een zachte, warme zwelling.

Een blessure kan ook ontstaan doordat het paard zichzelf aantikt met de achterbenen, dat wordt een peesklap genoemd. Deze acute blessure geeft een letsel aan de buitenzijde van de oppervlakkige buigpees. Het paard kan ook een acuut trauma oplopen als hij zich bijvoorbeeld verstapt.

Voorkomen?

Het is erg moeilijk om een peesblessure helemaal te voorkomen maar enkele tips kunnen wel helpen. Zorg ervoor dat je paard altijd goed opgewarmd is voor je aan een stevige training begint en zorg na de training voor een cooling down. Het kan helpen om je paard regelmatig op verschillende bodems te trainen waardoor de stabiliteit van de pezen en spieren verbeterd wordt.

Je kan ook preventief een supplement gebruiken om de conditie van de pezen en ligamenten te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is Tendon-Care van Global Medics. Dit supplement bevat collageen, MSM en vitamine C, allemaal elementen die voor een goede persheling zorgen. Een tekort aan vitamine C leidt tot een verzwakking van de pezen en ligamenten met een verhoogde kans op blessures. Vitamine C is namelijk essentieel voor een goede opbouw van het lichaamseigen collageen.

Herstelperiode

Als je paard van een peesblessure moet herstellen, geldt het gezegde: ‘geduld is een schone zaak’. Respecteer zeker de rustperiode die de dierenarts voorschrijft. Het is beter om na een peesblessure het zekere voor het onzekere te nemen een erg rustig weer op te bouwen.

Om je paard te helpen om van een peesblessure te genezen, kan het Tendon-Care supplement van Global Medics ook een uitkomst bieden. Tendon-Care combineert collages, Vitamine C en MSM met chondroïtine en glucosamine waardoor de heling van de pezen versneld en ondersteund zal worden.