Nieuwe uitdaging voor ruiters in Black Horses Cup

Nieuwe uitdaging voor ruiters in Black Horses Cup
Met meer dan 150 starts op vrijdag en 185 starts op zaterdag is de eerste editie van de Black Horses Cup goed bezet. Op het nieuw aangelegde springterrein van Stoeterij Black Horses wacht de ruiters een ervaring die ze niet wekelijks meemaken. Onze beste internationale parcoursbouwer Louis Konickx ziet er enorm naar uit om samen met Rens Wondergem te bouwen.

Louis Konickx kreeg de opdracht om van het terrein wat te maken: “Eigenaar Jan Vink liet het open wat hij precies wilde maar ik heb ingeschat dat het ook een terrein moest zijn waar behalve springen ook gemend zou kunnen worden. Het begon met de afmeting: wel zo’n 128 meter lang en met 53 meter niet al te breed. En toen de bodem: veengrond waar je weinig op kon fixeren. We hebben hoogteverschillen erin gebracht maar we werden wel enigszins beperkt door die omstandigheden. We hebben natuurlijke hindernissen erin gebracht, dat past eigenlijk elke springruiter. Geen grote sloten, we hebben het vooral gebouwd richting de jonge paarden. En we hebben met gebruik van authentieke hekken en bomen aansluiting gezocht bij het polderlandschap.”

Van de lengte van het terrein verwacht Louis andere sport dan meestal gebruikelijk: “We hebben in Nederland te veel gelijkvormigheid. Een bak van 40 x 70 of zoiets en dan met een perfecte bodem. Dit weekend gaan we denk ik andere dingen zien: hier hebben de paarden de kans om zich als het ware te verliezen in een groot terrein. Dat zal het mooie zijn: paarden gaan de galop aannemen die ze in een grote ruimte kwijt kunnen. Op een heel mooie grasbodem, zoals ze ook in Aken hebben. In alle zandbakken rijd je op een hindernis af, je hebt vijf of zes galopsprongen, dan staat er de volgende, je draait om en zo door. Hier zit de moeilijkheid erin dat je als ruiter een afstand van 70 of 80 meter overbrugt, dat is echt anders.”

Toeschouwers zijn van harte welkom aan de Kweldamweg in Sliedrecht. Het programma vind je hier.