Keuzestress: welke peesbeschermers zijn het meest geschikt voor mijn paard?

Keuzestress: welke peesbeschermers zijn het meest geschikt voor mijn paard?

Er is ongetwijfeld al veel inkt gevloeid over het gebruik van peesbeschermers. De ene gebruikt ze nooit, de andere gebruikt de verkeerde, ... Over het juiste gebruik van peesbeschermers is dan ook al meermaals discussie gevoerd. Maar welke peesbeschermers zijn het meest geschikt voor jouw paard? 

Juiste gebruik

In de eerste plaats is het belangrijk om de functie van een peesbeschermer te kennen. Peesbeschermers zorgen ervoor dat je paard ondersteund en beschermd wordt tegen eventueel aantikken. Het is erg belangrijk dat ze goed passen, anders kunnen ze schuurplekken veroorzaken. Ook mogen de peesberschermers niet te lang gedragen worden, ze na het rijden dus meteen afdoen is zeker aan te raden. 

Je mag je peesbeschermers ook niet te strak omdoen. Hierdoor kan er grote druk op de pees komen te staan waardoor het been dikker wordt en in het ergste geval een blessure kan onderstaan. 

SOS keuzestress

Er zijn verschillende peesbeschermers op de markt waaruit je kan kiezen. Maar welke zijn het meest geschikt voor je paard? 



Een eerste soort peesbeschermer is die met een kunststoffen voering zoals de AirFlowTendon boots van Back on Track. Ze zijn gemaakt van schokdempend materiaal. De strke 3D mesh structuur zorgt samen met de ventilatie openingen aan de buitenkant voor optimale luchtcirculatie. Ze hebben sluitingen met klittenband én sleutelgatprofiel. In dit product werd ook Welltex verwerkt, dat lichaamseigen infrarode warmte reflecteert. De reflectie van infrarode warmte kan de bloedcirculatie bevorderen, heeft een pijnstillend effect en helpt mee aan een sneller herstel. Ze zijn ook verkrijgbaar voor de achterste benen




Een peesbeschermer die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, is die met een (imitatie)bont, zoals de Air Flow Tendon boots van Back on Track. De peesbeschermers zijn gevoerd met imitatiebont en zorgen voor een perfecte aansluiting, reflectie en ventilatie. Ook deze beschermers zijn verkrijgbaar met klitteband én sleutelgatprofiel. Ze zijn ook verkrijgbaar voor de achterste benen.

Het gebruik van bandages is de laatste jaren meer en meer omstreden omdat de temperatuur hieronder vaak hoog oploopt. Omdat bandages meerdere keren om het been gedraaid moeten worden, zitten er meerdere lagen over elkaar heen wat de ventilatie niet te goede komt. Als je toch bandages wil gebruiken, is het aangeraden om onderlappen onder de bandages te dragen om ervoor te zorgen dat de druk goed verdeeld wordt. 

Tijdens het transport in het gebruik van transportbeschermers aangewezen. Tijdens het vervoeren van je paard wil je er natuurlijk zeker van zijn dat hij zijn benen niet bezeert. Dit soort beschermers beschermt het hele onderbeen van je paard zodat de kans op verwondingen tijdens het transport zo klein mogelijk gehouden wordt.