Jonge ondernemer aan het woord: "Het was erg moeilijk om informatie over jonge of minder populaire hengsten te vinden"

Jonge ondernemer aan het woord: "Het was erg moeilijk om informatie over jonge of minder populaire hengsten te vinden"

Binnenkort komt Equschool met een serie voor jonge ondernemers maar vandaag laten we alvast een andere jonge ondernemer aan het woord: Pieter-Jan van Equisem. Equisem is een app waarin heel wat hengsten verzameld worden zodat fokkers makkelijk meer informatie kunnen terugvinden. De app bundelt informatie zoals video's en resultaten én er kan gefilterd worden op onder andere leeftijd en niveau. Maar hoe kwam het idee voor de app tot stand? Pieter-Jan vertelt ons er alles over! 

"Ik ben zelf een gepassioneerd fokker en zo is het idee eigenlijk wat ontstaan", gaat de jonge ondernemer van start. "Ik zocht enorm veel resultaten van nakomelingen op voor ik besliste om definitief met een hengst te werken. Ik merkte echter dat het erg makkelijk was om nakomelingen van 'populaire' en veel gebruikte hengsten te vinden. Voor minder jonge, minder populaire of hengsten die in het buitenland staan, bleek dat echter wat anders. Ik moest het internet afschuimen om informatie over de hengsten en nakomelingen te vinden en zo is het idee voor de app eigenlijk ontstaan. Ik wilde op een makkelijke manier veel informatie samenbrengen en die informatie ook voor iedereen toegankelijk maken. En wat is er nu toegankelijker dan een app, aangezien tegenwoordig vrijwel iedereen altijd zijn of haar smartphone bij de hand heeft", lacht hij. 

"Of dit het gat in de markt is? Dat vind ik erg moeilijk te zeggen. Ik merk wel dat er zowel aan de kant van de fokkers als aan de kant van de hengstenhouders erg positief gereageerd wordt en dat doet me natuurlijk erg veel plezier. Misschien kan je dan inderdaad van 'een gat' spreken, ja. Eigenlijk kan deze app zowel een online hengsten cataloog voor de houders zijn als een makkelijke manier voor de fokkers om alles snel en overzichtelijk te vinden. Ik denk dus dat Equisem zowel aan de vraag van fokkers als aan die van hengstenhouders tegemoet kan komen", gaat hij enthousiast verder. "De algemene reactie die we krijgen is dan ook erg positief. Iedereen vindt het concept super tof en vinden de app erg mooi gemaakt. Sommige hengstenhouders zijn nog wat afwachtend omdat ze willen zien hoe het eerste jaar verloopt maar ook bij hen merk je dat ze er zeker niet negatief tegenover staan. We begrijpen die reactie uiteraard. We zijn nog maar net bezig en ons project heeft nog een enorm groeipotentieel". 

Uitbreidingsplannen? 

"Zeker en vast. Wij hebben gedurende de eerste maanden enkele kleine extra zaken aangepast die we zelf vonden dat nog beter konden. Sommige fokkers hebben ons ook nog originele ideeën aangebracht dus daar zijn we ook mee aan de slag gegaan. Achter de schermen blijven we hard werken aan enkele grotere ideeën die, als alles goed loopt, vanaf volgend seizoen beschikbaar zullen zijn in de app. We willen bijvoorbeeld een visueel beeld geven van de nakomelingen van alle hengsten". 

Gebruiksgemak

"Gebruiksgemak was ons grootste doel bij de ontwikkeling van de app. De hengstenhouders hebben alle correctie informatie in één applicatie verzameld, wat een volledig beeld geeft van de hengsten die beschikbaar zijn. De app is bovendien altijd up-to-date. Het grootste gemak voor de gebruiker is denk ik dat ze een ruim gamma aan filters kunnen hanteren. Ze kunnen filteren op eigenschappen die zij belangrijk vinden in een hengst. Gebruikers kunnen bovendien hun favoriete hengsten opslaan, waardoor ze eigenlijk een lijstje krijgen van de hengsten die zij als meest geschikt voor hun merries zien. Het zoeken naar contactgegevens van de hengstenhouders is ook verleden tijd. Via de app kunnen gebruikers snel doorklikken naar de gegevens van de hengstenhouder. Het is zelfs mogelijk om via de applicatie direct telefonisch contact op te nemen. Bovendien wordt het super makkelijk om hengsten met elkaar te vergelijken. 

"Of er nog ideeën zijn om nieuwe apps te ontwikkelen? Zeg nooit nooit! We broeden momenteel nog op een ander idee dat ook met de fokkerij te maken heeft maar er is nog niets concreet. We moeten onder andere de haalbaarheid hiervan nog eens bekijken. Moest het er toch van komen, is het zelfs niet zeker dat dit een 'nieuwe' applicatie wordt. Misschien smelt het wel gewoon samen met Equisem maar nogmaals: voorlopig is nog helemaal niets zeker!".

Equisem is beschikbaar voor Apple en Android.