Hoe verhoog je de weerstand van je paard?

Hoe verhoog je de weerstand van je paard?

Het weer is de laatste weken nogal wispelturig; De ene dag lijkt het wel zomer terwijl deze week regen opnieuw zijn intrede deed en de temperaturen zichtbaar (en voelbaar) daalden. Dit zorgt ervoor dat de weerstand van je paard heel wat te verduren krijgt en een verlaagde weerstand is natuurlijk het laatste waar je tijdens een rhino-uitbraak op zit te wachten. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op de weerstand van je paard. Enkele daarvan zijn een gebrek aan beweging, veel stof in de lucht en gebrek aan sociaal contact.


Het is belangrijk om een verschil te maken tussen fysieke en mentale weerstand van een paard; De mentale weerstand zal een beurt hebben op de fysieke weerstand van je paard en omgekeerd. Stress is bijvoorbeeld een factor die een grote invloed heeft op de fysieke weerstand van je paard waardoor hij gevoeliger zal zijn voor bacteriën en infecties. Stress kan echter ook een invloed hebben op de mentale toestand van je paard waardoor hij bijvoorbeeld geïrriteerd of boos kan zijn.

De weerstand wordt bepaald door het immuunsysteem dat fungeert als verdedigingssysteem van het lichaam van je paard. Het immuunsysteem voert afvalstoffen af en beschermt je paard tegen bacteriën en infecties. Een verlaagde weerstand kan er dus in resulteren dat je paard vatbaarder is voor ziektes. Daarom is het van het grooste belang dat er in de drie basisbehoeftes van een paard voorzien wordt: sociaal contact, voldoende beweging, frisse lucht en onbeperkte toegang tot ruwvoer.

Als je in deze onvoorspelbare tijden liever het zekere voor het onzekere neemt, kan je ook een supplement bijvoederen dat de weerstand van je paard verhoogt. Een voorbeeld hiervan is Immunotop van Global Medics. Immunotop zorgt er naast het verhogen van de weerstand ook voor dat de conditie van je paard op peil blijft. Het bevat hoge concentraties aan hoogwaardige kruiden en vitamine B12 om de immuniteit van je paard op een natuurlijke manier te ondersteunen. Daarnaast voorkomt het product ook vermoeidheid na zware inspanningen en verhoogt het de vitaliteit van je paard!