Column: Onze redactrice Deborah Notermans geeft de Vegan Strike Group recht van antwoord...

Column: Onze redactrice Deborah Notermans geeft de Vegan Strike Group recht van antwoord...

Beste ‘Vegan Strike Group’,

Graag zou ik beginnen met jullie te feliciteren want hoe je het ook draait of keert, jullie zijn er vandaag met glans in geslaagd om jullie groep onder de aandacht te brengen. Of jullie die media-aandacht verdienen, zal ik in het midden laten maar het moet gezegd dat het jullie gelukt is om tijdens de finale van een Europees Kampioenschap ongestoord de arena in te lopen om jullie standpunt duidelijk te maken. Proficiat.

Toch vrees ik dat jullie niet helemaal hebben stilgestaan bij de gevolgen. Als journaliste ben ik een fanatiek voorstander van het ‘recht van vrije meningsuiting’, ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat iedereen ten alle tijde zijn of haar mening kenbaar mag maken op voorwaarde dat er hierdoor geen andere personen in gevaar komen. En laat het nu net die voorwaarde zijn die jullie geschonden hebben.

Ik zag op jullie Facebook-pagina een video waarin jullie trots vertellen hoe jullie het EK verstoord hebben om aan te tonen dat ‘equestrian sport cruel is’, aldus de spandoeken die jullie tijdens jullie streak-tocht al zwaaiend mee in de piste namen. Wat volgens mij eerder ‘cruel’ was geweest, was dat Calimero door jullie toedoen zijn concentratie was verloren en in een element van de driesprong was terecht gekomen. Jullie hebben er duidelijk geen rekening mee gehouden dat jullie optreden voor een ‘crash’ van de Nederlandse combinatie had kunnen zorgen. Een driesprong is één van de moeilijkste hindernissen uit onze sport waar een klein verlies van concentratie grote gevolgen kan hebben maar jullie wisten dit niet. Jullie konden dit ook niet weten want jullie actie van vandaag bewijst dat de ‘Vegan Strike Group’ niets van onze sport kent.

Ik heb alvast reacties gelezen waarin het feit dat jullie ‘vegan’ zijn, wordt aangehaald als een mogelijk oorzaak van dit gedrag. Ik ben het hier niet mee eens. Er zijn genoeg vegans die wel helder kunnen denken en beseft zouden hebben dat deze actie ronduit gevaarlijk was. Ik hoop dat jullie bij een eventuele volgende actie (die er voor mijn part trouwens niet moet komen) geen paarden of andere dieren in gevaar brengen, wat vandaag dus wel gebeurde. Jullie willen strijden voor dierenwelzijn wat volgens mij een goede zaak is maar wat jullie vandaag gedaan hebben, kaderde op geen enkele manier binnen dat doel.

Ik hoop dat jullie beseffen dat geen enkele ruiter, hoe sterk dan ook, erin zal slagen om een paard iets te laten doen wat hij niet wil doen. De paarden in onze sport zijn atleten: ze leven voor de sport. Onze paarden leven voor deze competities, ze leven voor de atmosfeer in het publiek en willen net zo hard winnen als hun ruiters. Jullie mening hierover staat duidelijk lijnrecht tegenover de mijne, maar hey, agree to disagree. Paarden die op dit niveau springen, worden behandeld als koningen: ze krijgen de beste verzorging, constante begeleiding en worden optimaal opgevolgd. Maar het is oké, ook dat konden jullie niet weten aangezien het vandaag waarschijnlijk de eerste keer was dat jullie op een concours kwamen.

Tot slot vind ik dat ook Marc Houtzager een meer dan eervolle vermelding verdient want uiteindelijk was hij en enkel hij, diegene die ervoor gezorgd heeft dat jullie actie niet veel slechter is afgelopen. Hij was diegene die erin slaagde om Calimero zijn hoofd bij de les te houden. Hij was diegene die ervoor gezorgd heeft dat noch hij, noch Calimero noch één van jullie gewond is geraakt. Ik denk dus dat een bedankje van jullie kant aan Marc Houtzager op zijn plaats is.

Met vriendelijke groeten,

Déborah Notermans