Zilver voor Nederlands team op WK ponymennen

Zilver voor Nederlands team op WK ponymennen

Het team dat Nederland vertegenwoordigde op het WK ponymennen in Kisbér-Ászár heeft zilver veroverd in de wedstrijd voor landenteams. Individueel goud blonk er voor tweespanrijdster Rodinde Rutjens. Melanie van de Bunt en Marijke Hammink mochten elk de zilveren plak in ontvangst nemen.

Nederland ging na de dressuur aan de leiding met ruim drie strafpunten voorsprong op onze Oosterburen. Na de marathon slonk de voorsprong tot twee strafpunten. In een zinderende ontknoping wist het Nederlandse team niet alle balletjes op de pionnen te houden en mocht Duitsland haar wereldtitel prolongeren. Toch was bondscoach Ad Aarts een tevreden man. “Het is heel spannend geweest, voor de sport was dat natuurlijk wel mooi. Ik ben heel blij met de zilveren teammedaille. Ik had specialisten op onderdelen ingezet, dus iedereen heeft zijn stukje aan deze teamprestatie bijgedragen”, aldus de trotse bondscoach.

Goud voor Rodinde
Zestien jaar nadat haar vader WK-goud won met zijn tweespan paarden, was het nu de beurt aan Rodinde Rutjens om die prestatie te evenaren met haar tweespan pony’s. Rodinde legde al in de dressuur de basis voor haar overwinning door op dat onderdeel als derde te eindigen. Met haar vijfde plaats in de marathon en de vierde pek in de vaardigheid reed de pas 22-jarige menster een zeer constante wedstrijd en kon ze haar gouden plak in ontvangst nemen. Naast Rodinde mocht Melanie van de Bunt zich opstellen met haar tweespan Welsh-pony’s. Melanie reed op drie onderdelen een sterke wedstrijd en het zilver was dan ook dik verdiend. De bondscoach is niet alleen blij met het optreden van deze twee dames. Ook in de vijfde plek van Cas Hendriks en de elfde plek van Nathalie van der Ende ziet hij toekomstmuziek: “Het is leuk dat de Nederlandse tweespannen pony’s weer op de kaart staan”, concludeert Aarts tevreden.

Medaille ontglipt
Tamara Pijl begon haar derde WK zeer voortvarend door de dressuur bij de enkelspannen te winnen. In de marathon verloor ze het grootste deel van haar riante voorsprong op de uiteindelijke wereldkampioene Katja Berlage uit Duitsland, maar wist ze nipt aan de leiding van het klassement te blijven. In de afsluitende vaardigheid glipte de overwinning uit haar handen door twee gevallen balletjes en de nodige tijdfouten. Met haar vijfde plaats leverde ze haar beste WK-prestatie tot nu toe. “Doordat rijders voor haar foutloos waren, mocht Tamara geen fout maken en dat plaatste haar onder grote druk”, legt Ad Aarts uit. “Maar van tevoren had Tamara denk ik voor een vijfde plaats getekend.”

De beste Nederlandse op het WK enkelspannen was de 23-jarige Marissa Schuiling, die geen deel uitmaakte van het team. Met haar 18-jarige pony Kyra werd Marissa knap vierde, nadat ze de afsluitende vaardigheid wist te winnen. “Het was een geweldige week, ik heb genoten van alle drie de onderdelen, het liep ook allemaal goed. En het was geweldig dat ik in de vaardigheid dubbel nul bleef. Mijn doel was top vijf, dus mooi dat dat ook gelukt is”, zegt een heel blije Melissa die aangaf dat dit haar laatste kampioenschap was met haar inmiddels 18-jarige pony.

Grote druk
De vierspanrijdsters Edith Chardon en Marijke Hammink stonden voorafgaand aan de afsluitende vaardigheid op een zilveren en bronzen positie. De druk op de top drie van het tussenklassement bleek groot, omdat zij ook over de kleur van de teammedaille gingen beslissen. Regerend Nederlands kampioene Marijke Hammink reed twee balletjes naar de grasmat. Edith Chardon mocht toen geen fout meer maken om Nederland aan goud te helpen, maar kwam met 17,86 strafpunten de baan uit en kelderde in het klassement. Dat sommige rijders fouten maakten is volgens de bondscoach het begrijpelijke gevolg van de druk in combinatie met de relatieve (internationale) onervarenheid van sommige rijders. Ook Steffen Brauchle reed verre van foutloos, maar bleef Marijke Hammink nipt voor, zodat Hammink – die ook teamlid was – met twee zilveren medailles op zak naar huis terugkeert.