Wereldbekerzege voor IJsbrand Chardon in Boedapest

Na een bloedstollende strijd tussen vader en zoon IJsbrand en Bram Chardon (Den Hoorn) in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest trok IJsbrand uiteindelijk aan het langste eind en won. Bram eindigde op de tweede plaats, voor thuisrijder Jozsef Dobrovitz.

e wedstrijd in Boedapest ontaardde in een nek-aan-nek race tussen de Chardons, die op het scherpst van de snede reden en voor prachtige sport zorgden. Jozsef Dobrovitz tikte er in de Drive Off een balletje af en opende hiermee de wedstrijd, aangezien de drie menners met een schone lei begonnen. IJsbrand Chardon reed zijn span razendsnel door het parcours van de Hongaar Gábor Fintha en was zelfs twee seconden sneller dan zijn eerste ronde. Hiermee zette Chardon sr. zijn zoon flink onder druk. Bram was in de eerste manche al de snelste en ook in de Drive Off stuurde hij zijn span snel en behendig door de hindernissen. Nadat hij in de eerste marathonhindernis een foutje maakte, schakelde hij nog eens op, maar kwam net een fractie van een seconde te kort om zijn vader te kunnen verslaan.

Het is de derde keer dat IJsbrand Chardon de Wereldbekerwedstrijd in Boedapest op zijn naam schrijft. Eerder deed hij dit in 2012 en 2013: “Ik heb momenteel een heel goed span,” vertelt Chardon. In Maastricht reed ik met Casper en Kendi voorop en dit bleek een heel safe span te zijn, dus dat heb ik niet meer veranderd. In de eerste omloop was mijn tijd goed, maar ik had een correctiemoment bij de brug en in de eerste marathonhindernis. Ik wist dat ik onder de 135 seconden moest rijden om de druk op Bram te zetten en dat lukte. Bram heeft een fantastisch span, na de pechbal reed hij alles of niks en het scheelde uiteindelijk maar 0,20 seconden!”

IJsbrand Chardon is met zijn overwinning in Boedapest opgeklommen naar de tweede plaats in de Wereldbekerranglijst, waarin Bram de derde plaats bezet, net voor Koos de Ronde (Zwartewaal) die gisteren tweede werd in Stockholm.