Voltigeteam zesde op WK: “Ik ben echt heel erg tevreden, dit was de eerste keer dat er een Nations Cup werd gehouden"

Voltigeteam zesde op WK: “Ik ben echt heel erg tevreden, dit was de eerste keer dat er een Nations Cup werd gehouden"

Dit jaar werd op het wereldkampioenschap voltige voor het eerst een Nations Cup toegevoegd aan het traditionelere programma. Voor deze titelstrijd moesten per land twee solo voltigeurs en één team een kür tonen, de resultaten van deze drie optredens samen, bepaalde de eindstand. Op dit eerste WK voor landen kwam Nederland op een knappe zesde plaats.





In de wedstrijd toonden de voltigeurs per land hun kunnen. Eerst de twee solo dames en daarna het team. Voor Nederland waren dat Carola Sneekes, Claire de Ridder en het team RoyRogers. Carola Sneekes is ook lid van het team van Roy Rogers en zij moest dan ook razend snel van tenue wisselen. Bondscoach Diana van Klaveren is zeer tevreden over de verrichtingen van de voltigeurs.

“Ik ben echt heel erg tevreden, dit was de eerste keer dat er een Nations Cup werd gehouden dus dat is toch spannend. Het starten achter elkaar en de wissel die Carola moest maken, eerst solo en dan snel omkleden en weer met het team meedoen op een ander paard, dat is allemaal nieuw. Er zijn natuurlijk altijd dingetjes die beter kunnen, maar dat houd je, over het geheel was het prima. Het teampaard was nu iets minder, hij had het denk ik erg zwaar met de warmte in de hal, normaal galoppeert hij net iets beter door. Daar kun je niets aan doen dat is de omstandigheid. Als hij iets meer galoppeert is het makkelijker voor de meiden en je krijgt meer punten. Het team wordt beoordeeld door acht juryleden, twee daarvan beoordelen alleen het paard, de andere zes de kür. Vier daarvan beoordelen de techniek en twee het artistieke deel. Die letten er bijvoorbeeld op dat je het hele paard gebruikt, hoe de muziek is en hoe alles er uit ziet. Je kunt bij de beoordeling daardoor ook een groot verschil tussen juryleden onderling zien, ze beoordelen andere dingen.”

De overwinning in dit eerste WK voor landen ging naar Duitsland, Zwitserland werd tweede, Oostenrijk derde.