Nederlandse ponymenners op goudkoers op WK in Kisbér-Aszar

Nederlandse ponymenners op goudkoers op WK in Kisbér-Aszar

Het Nederlandse team heeft met succes in de marathon de leidende positie op het WK ponymennen in Kisbér-Ászár behouden. Vijf Nederlandse rijders staan morgen bij aanvang van de vaardigheid op een medaillepositie.


De Duitse parcoursbouwer Josef Middendorf had acht lange hindernissen neergezet voor de 98 WK-deelnemers die van start gingen in de marathon. Dat werkte hoge snelheden in de hand en rijders namen daarmee veel risico. Met name de waterhindernis, hindernis zes, leverde problemen op omdat de betonnen bodem glad was geworden. Nadat er bij de tweespannen twee pony’s gevallen waren, werd deze hindernis voor de vierspannen geschrapt.

Tamara Pijl houdt stand

Bij de enkelspannen stond er vandaag geen maat op de Zwitser Cédric Scherrer. Hij noteerde twee keer de snelste tijd en maar liefst vier keer de tweede tijd op de zware marathonhindernissen. Met 95,45 strafpunten hield Scherrer met gemak de Oostenrijkers Bernhard Baldauf (97,49) en Erich Pürstinger (98,08) achter zich in het marathonklassement.

Enkelspanrijder Brent Janssen startte als eerste van het Oranje team in de marathon en deed dat voortvarend. Op drie hindernissen reed de WK-debutant een top 5 tijd, waardoor hij met 100,88 strafpunten over de streep kwam en een belangrijke bijdrage leverde aan het teamresultaat van Nederland. Door zijn vijfde plaats in de marathon staat Brent nu op plek tien in het tussenklassement. Brent was niet helemaal tevreden over zijn marathon: “Er zaten nog wel wat foutjes in. Op hindernis zes schoot ik de E-poort voorbij. Daar heb ik acht seconden verloren, dus dat was jammer.” De marathon was goed te doen volgens de pas 18-jarige menner: “Mijn pony had op de laatste hindernis nog kracht over, dus de zwaarte viel mee.”

Tamara Pijl, winnares van de dressuur, verloor in de marathon wat tijd op hindernis drie en zes, maar haar 102,72 strafpunten waren net genoeg om de eerste plaats in het individuele klassement vast te houden. Haar voorsprong op de Duitse Katja Berlage, die al twee keer derde op een WK werd, bedraagt minder dan een balletje in de vaardigheid. Er wacht dus een spannende ontknoping in de vaardigheid.

Marissa Schuiling werd tiende in de marathon met 101,96 strafpunten. In het algemeen klassement staat Schuiling op de achtste plaats. Annegreet Zaayer liep op hindernis acht veel vertraging op en eindigde als 19e.

.

Vierspannen

Halverwege de marathon voor de vierspannen, werd de wedstrijd een half uur stilgelegd na een ongeval van de Duitse menner Dieter Höfs, waarbij zijn groom geblesseerd raakte. De wedstrijd mocht pas worden hervat toen er een nieuwe ambulance was gearriveerd.

Steffen Brauchle schreef de marathon op zijn naam, net als de dressuur gisteren. De Duitser heeft in het tussenklassement ruim zes strafpunten voorsprong op Edith Chardon, die als vijfde in de marathon eindigde. Marijke Hammink boekte het beste marathon resultaat. De Nederlands kampioene werd vierde en staat voorlopig op brons.

Aart van de Kamp jr reed een sterke marathon, hij eindigde achter beide landgenotes op de zesde plaats. Jannes Kinds reed zijn vierspan naar de negende stek.

Teamklassement

Nederland hield bij de enkelspannen nog stand als leider in het klassement, maar Duitsland sloop daar al dichterbij. De tweespanrijders vergrootte de marge met Duitsland, en de vierspanrijders wisten stand te houden, maar de marge is erg klein, dus de finale belooft erg spannend te worden! Morgen om 09.00 start de eerste rijder in de vaardigheidsproef. Aan het eind van de middag worden de nieuwe wereldkampioenen gehuldigd.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Bron: Hoefnet