Koos de Ronde voor vijfde keer Nederlands kampioen

Koos de Ronde voor vijfde keer Nederlands kampioen

TeamNL vierspanrijder Koos de Ronde heeft zijn nationale titel vanmiddag in Beekbergen weten te prolongeren. De moeilijke vaardigheidsproef schudde het klassement van de internationale vierspanwedstrijd stevig door elkaar, maar had geen effect op de eindstand van het NK. “Het is mijn vijfde kampioenschap en dat is gaaf”, aldus de menner van TeamNL.

Het podium van het Nederlands kampioenschap werd een kopie van 2018. TeamNL lid Koos de Ronde liet zijn voorsprong op zijn concurrenten niet meer glippen en mag zich voor de vijfde keer Nederlands Kampioen noemen.

Spannende ontknoping
Toch kwam de titel bijna in gevaar omdat de vaardigheidsproef niet naar wens verliep. De Ronde reed met 10.98 aan fouten naar een ongebruikelijke veertiende plaats en zakte daardoor naar de vierde plek in de eindstand van de internationale wedstrijd. “Ik was niet zo blij met vandaag”, vertelt Koos de Ronde, die benadrukt dat hij wel blij is met zijn kampioenschap. “Het was geen mooi parcours, de oxer stond een beetje tegen de dranghekken aangebouwd, daar kreeg ik een fout en toen ging ik wat harder rijden om de tijd te halen en toen kreeg ik nog een fout. Dat heb je wel eens in een vaardigheid, als het even niet gaat, dan heb je ook zo een hoop strafpunten.” 
Mark Weusthof reed wel een sterke vaardigheidsproef, waar hij slechts één bal naar beneden reed, en kwam nog gevaarlijk dichtbij De Ronde. Weusthof moest uiteindelijk – net als vorig jaar - genoegen nemen met het zilver. Peter de Ronde pakte opnieuw het brons.

Klassement door elkaar
De vaardigheid kwam op naam van de sterk rijdende zuiderbuur Dries Degrieck, die als enige vierspanrijder alle balletjes liet liggen en de scherpe toegestane tijd haalde. Het leverde hem de tweede plek op in het eindklassement. Fransman Benjamin Aillaud begon vanaf de derde plek in de tussenstand aan zijn kegeltjesparcours en haalde iets minder dan een punt tijdfouten, waardoor hij de Belg nipt voor bleef in het klassement. Hij werd de lachende derde, want door de fouten van Koos de Ronde en de Amerikaan Chester Weber greep hij de winst.

Antonie ter Harmsel is de beste van de rest
De vaardigheid bleek ook bij de tweespannen lastig, want alleen de Deen Hans-Henrik Nielsen wist de nul op het scorebord vast te houden. Antonie ter Harmsel liet wel alle balletjes op de kegels liggen, maar kreeg de nodige strafpunten voor tijdoverschrijding en werd uiteindelijk zesde in de vaardigheid. Dit goede resultaat bracht hem op de tweede plaats in de eindstand. Net als vorig jaar mocht Antonie Ter Harmsel ook de Van Tergouw plaquette in ontvangst nemen, de wisselprijs voor de beste Nederlandse tweespanrijder in Beekbergen. “Deze staat wel op één in mijn lijstje van mooiste resultaten dit seizoen”, glundert Antonie ter Harmsel. “De vaardigheid was een mooie afsluiting. Vrijdag was ik de beste Nederlander op de zesde plek, gisteren was ik in de marathon de tweede Nederlander en vandaag klim ik van de vierde naar de tweede plek.” Zeker van een plek in het WK-team is Ter Harmsel nog niet. “De bondscoach beslist pas na ons kampioenschap in Hulsberg.”

Regerend wereldkampioen Martin Hölle bleef na de dressuur de onbereikbare leider in het klassement. Zijn elfde plek in de marathon en derde plaats in de vaardigheid brachten de eindoverwinning geen moment in gevaar. Hölle’s landgenoot Kristof Osztertag eindigde op de derde plaats, nipt voor Theo Timmerman. Deze ervaren vierspanrijder, die dit seizoen een uitstapje maakt als tweespanrijder, liet (na zijn eerdere overwinning in Valkenswaard) opnieuw zien mee te kunnen met de top van de tweespanrijders.

Uitslag NK Vierspannen
1. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 134,88
2. Mark Weusthof (Rossum) – 137,36
3. Peter de Ronde (Zwartewaal) – 146,78

Uitslag Vierspannen Beekbergen
1. Benjamin Aillaud (FRA) – 129,70
2. Dries Degrieck (BEL) – 131,54
3. Chester Weber (USA) – 131,58
4. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 134,88
5. Mark Weusthof (Rossum) – 137,36

Uitslag Tweespannen Beekbergen
1. Martin Hölle (HUN) – 108,09
2. Antonie ter Harmsel (Rijssen) – 121,70
3. Kristof Osztertag (HUN) – 126,13
4. Theo Timmerman (Varsseveld) – 126,95

Bron: KNHS