Schrijnende toestanden in Valencia. "We begrijpen echt niet waarom er niet eerder ingegrepen werd."

Schrijnende toestanden in Valencia. "We begrijpen echt niet waarom er niet eerder ingegrepen werd."

In Valencia gaat het van kwaad naar erger. Ondanks het feit dat de FEI al extra dierenartsen naar Spanje stuurde, blijkt het onmogelijk om de situatie onder controle te krijgen. “We begrijpen echt niet waarom er niet eerder ingegrepen werd”, vertellen verschillende eigenaars die nog steeds ter plaatse zijn. “De organisatie wist al twee weken dat er enkele paarden rhino hadden maar besloten de wedstrijd toch te laten doorgaan met alle gevolgen van dien. Het enige wat ik alle ruiters en eigenaars kan aanraden, is om zo ver mogelijk uit Spanje weg te blijven”, vertellen ze aangeslagen.

“Er heerst complete chaos”, aldus een andere getuige. “Het lijkt wel of er een oorlog is uitgebroken, een oorlog tegen het virus. Ik kan niet omschrijven wat er momenteel allemaal gaande is. Paarden vallen uit het niets op de grond en kunnen niet meer rechtstaan. Verschillende paarden hebben op de concourssite al het leven gelaten. In Valencia is er slechts plaats voor een vijftal paarden in de kliniek, ik denk dat iedereen wel beseft dat dat niet voldoende is. Sommige paarden werden al naar Spanje of Madrid overgebracht maar het is echt roeien met het water aan de lippen”., gaat hij verder. “Het gebrek aan middelen is bovendien schrijnend. Aangezien er niet voldoende kranen zijn om de paarden op hun benen te houden, worden er nu tractors ingezet maar die hebben niet altijd het gewenste effect”

“Gisteren is er opnieuw een paard gestorven, waardoor mijn 7-jarig paard naar de kliniek kon”, vertelt een andere eigenaar. “Een geluk bij een ‘ongeluk’ om het zo te zeggen. Iedereen wil dat zijn paard behandeld wordt maar de middelen zijn er niet voor. Vandaag (zondag) is de eerste dag dat er eindelijk wat structuur lijkt te komen. De FEI heeft enkele nieuwe dierenartsen naar Valencia gestuurd want de twee dierenartsen van Valencia werkten al dag en nacht om alle paarden zo goed mogelijk te  helpen. Het plan is nu om de 43 paarden die niet ziek zijn, in een vaste stal te zetten. Ruim 110 paarden zijn wel besmet met het virus dus de officiële communicatie van de organisatie klopt niet. Ik weet niet hoe veel van die paarden dit zullen overleven. Ikzelf hoop met vijf paarden terug huiswaarts te kunnen keren maar ik vrees dat dat te optimistisch is”.

“Ik hoop oprecht dat mensen met paarden dit nooit moeten meemaken. Ik wou dat we gewoon thuis waren gebleven en gewoon nog wat langer indoor hadden gesprongen. Dat zou dit alles niet gebeurd zijn en stonden mijn paarden nu gewoon veilig thuis in hun stal”.

"Ondertussen heeft de politie het terrein afgesloten zodat niemand met zijn paarden kan vertrekken. Dit had ook veel eerder gemoeten om het verspreidingsgevaar onder controle te houden." besluiten verschillende eigenaars .