Darragh Kenny: "Equbreeding brengt veulens uit de beste moederlijnen en topmerries samen in één veiling"

Darragh Kenny: "Equbreeding brengt veulens uit de beste moederlijnen en topmerries samen in één veiling"

2020 is misschien niet het beste jaar als het op sport aankomt, voor de fokkerij ontpopt 2020 zich echter meer en meer tot één van de belangrijkste jaren tot dusver. Veulens geboren in dit jaar zijn nu al legendarisch. Niet enkel omdat ze waarschijnlijk tijdens een globale lockdown werden geboren, maar vooral omwille van hun uitzonderlijke kwaliteiten. Equbreeding, een nieuw initiatief van Darragh Kenny, Jody Bosteels, Matthias Claeys en Bram Van Hulle wil deze legendarische veulens samen brengen in een online veiling. 



"In onzekere tijden als deze is het belangrijk dat we in onze sport blijven investeren", aldus Kenny. "Het afzeggen van verschillende wedstrijden was eigenlijk goed nieuws voor fokkers en de fokkerij in het algemeen. Fokker kregen hierdoor de kans om met de beste merries en hengsten ter wereld aan de slag te gaan, paarden die onder 'normale' omstandigheden niet ter beschikking van de fokkerij staan. Met ons project wilden we de nakomelingen van deze toppaarden samen brengen en ik ben ervan overtuigd dat we daar ook in geslaagd zijn. Alle veulens komen uit bewezen moederlijnen en topmerries. Ik ben er dan ook zeker van dat al deze veulens op een dag op het hoogste niveau zullen springen", gaat hij verder.

Een snelle blik op de selectie toont aan dat Kenny niet liegt als hij over de kwaliteit van deze collectie spreekt. Udo van't Meulenhof is een hengstenveulen uit Carthina Z. Deze merrie laat misschien niet meteen een belletje rinkelen maar ze is de moeder van Emerald van't Ruytershof (Harrie Smolders), Illusionata van't Meulenhof (Niels Bruynseels) en Diamanthina van't Ruytershof (Constant van Paesschen), die allemaal op het hoogste niveau springen. Een ander hengstenveulen dat een mooie toekomst tegemoet gaat, is Bernardini JT Z, een zoon van Baloubet uit de volle zus van de beroemde Hardrock Z. Zijn halfbroer uit Chacco-Blue was de veilingrevelatie van een bekende Belgische veiling en bracht heel wat geld op tijdens diezelfde veiling.

Odessa Keros is een merrieveulen dat eruit springt. Haar vader is ASB Conquistador en haar moeder Nasia van het Gravenhof. Deze merrie is tevens de moeder van de legendarische Hallo Sanctos van Scott Brash. Hello Sanctos heeft geen introductie nodig: hij is het enige paard ooit dat erin slaagde om met zijn Britse ruiter een Grand Slam in jumping op zijn naam te schrijven.

"Daarnaast hebben we nog een ander exclusief veulen in onze collectie", voegt Jody Bosteels toe. "We hebben een zoon van Heartbreaker uit Hera van't Roosakker, de enige dochter van Cella. Cella won onder het zadel van Ben Maher een gouden en zilveren medaille tijdens het Europees kampioenschap toen een blessure een einde maakte aan haar sportieve carrière. Cella heeft slechts vier (!!) nakomelingen die allemaal op 1m50 niveau actief zijn. We zijn dan ook erg blij dat er een zoon van de enige dochter van Cella tijdens onze veiling verkocht zal worden". 

De online veiling focust niet enkel op veulens maar ook op embryo's. "We zullen een embryo van Chacco-Blue uit de volle zus van Romeo 88 van Darragh Kenny veilen, een volle broer/zus van Jeunesse van Yves Vanderhasselt die in Calgary hoge ogen gooide en een embryo van Emerald van't Ruytershof uit Daloubette van de Krekebeke. Deze merrie springt op 1m55 niveau met Julie De Pelsmaeker". 

Daarnaast zullen er ook rietjes van Chacco-Blue en For Pleasure geveild worden.

De volledige collectie kan hier teruggevonden worden. De veiling zelf start op 30 augustus en loopt tot 1 september.