Het juiste winterdeken vinden: Léon By Belise geeft raad

Het juiste winterdeken vinden: Léon By Belise geeft raad

De temperaturen zakken opnieuw enkele graden en op stal staan al enkele paarden met een deken. Maar is het al nuttig om je paard een deken op te leggen? Zo ja, wanneer leg je best welk deken op? Léon By Belise geeft raad! 

Belangrijk om te weten is dat ongeschoren paarden winterhaar hebben dat een isolerende laag vormt. Ze kunnen hun vacht opzetten om die isolerende (lucht)laag te vergroten. Vanaf temperaturen van -5 graden Celsius kunnen ook ongeschoren paarden koud lijden. Vooral de combinatie wind en regen is een dooddoener. 

Geschoren paarden hebben die isolerende laag dus vanzelfsprekend niet meer. Het is daarom van belang dat jij zelf die isolerende laag voor hen voorziet. 

Een ongeschoren paard kan het al te warm hebben als het kwik tot boven de 15 graden Celsius stijgt. Dit zeker in combinatie met een inspanning uiteraard. Vanaf dan moet het paard zweten om hun warmte te kunnen kwijtraken. Bij kouder weer kan een zweetdeken wel helpen om te vermijden dat het paard te snel afkoelt en zo stijve spieren krijgt. Vanaf temperaturen van -5 graden Celsius en lager is ook voor hen een winterdeken aan te raden.


Tips bij het gebruik 

  • Wordt het deken ook buiten gedragen? Kies dan een waterdicht en ademend deken. 
  • Onder een te dik of slecht ademend winterdeken gaat het paard zweten en wordt de voering nat. Als de temperatuur 's nachts weer daalt, krijgt het paard het daarom net kouder. 
  • In plaats van één deken kun je ook voor laagjes kiezen. Houd er rekening mee dat twee dunnere dekens meer warmte geven door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit. 
  • Vervang kapotte sluitingen direct, want door losse singels en riemen kan het paard blessuren oplopen.


Nog op zoek naar winterdekens? Neem dan een kijkje op de site van Léon By Belise!

Winterdeken?

Onderstaande tabel kan je als leidraad gebruiken bij het kiezen van het juiste (winter)deken.

SpecificatieWarmte
0-100 gram/m2Licht deken (ca. 0 tot +15)
200-300 gram/m2Medium deken (ca. -10 tot +10)
300-500 gram/m2Dik deken (ca. -20 tot +5)