Equitom to the rescue: "Mijn paard loopt al sinds eind juli mank en niemand lijkt het probleem te vinden"

Equitom to the rescue: "Mijn paard loopt al sinds eind juli mank en niemand lijkt het probleem te vinden"

Begin 2021 raakte bekend dat Equnews een samenwerking aangaat met de bekende paardenkliniek Equitom. We kregen al een exclusieve kijk achter de schermen en onze lezers mochten hun eigen verhaal insturen zodat de professioneel advies van de dierenartsen konden inwinnen. Vandaag behandelen we samen met het team van Tom Mariën de eerste case. 

De oproep luidde als volgt: "Ik heb eind juli een paard gekocht. Ik was natuurlijk door het dolle heen maar het paard is vrij snel mank gevallen en heeft sinds dien eigenlijk alleen maar mank gestaan. Ik heb al verschillende dierenartsen geraadpleegd maar niemand kon mij echt helpen; Dat veranderde toen ik eindelijk een dierenarts vond (Peter) die dacht dat hij het probleem gevonden had. Hij zei dat mijn paard mankte op het linker voorbeen maar mij lijkt het eerder dat hij links vanuit de schouder mankt loopt. Na wat zoekwerk heb ik ondertussen ook de eerste eigenaars van het paard gevonden. Zij wisten me te vertellen dat het paard nooit last heeft gehad van blessures. Ik heb hen mijn  video's bezorgd en zij vermoeden ook dat het paard eerder last lijkt te hebben van zijn schouder. Ik stuur jullie het attest van de dierenarts en de foto's die van zijn schouder zijn gemaakt. Hopelijk kunnen jullie mij helpen...". 

We trokken met de vraag, video's, foto's en het attest naar het team van Equitom. De vraag kwam specifiek terecht bij Dr Lothar Vanslambrouck, Dr. Elodie Dufay en Dr. Roberto Atonio Mangano die gespecialiseerd zijn in orthopedie. 

"Op de video zien we een kreupelheid van de linkervoorhand, die zich erg duidelijk manifesteert en meer zichtbaar is op de rechterhand er is een vermindering van de protractie (de beweging van de schoudergordel waarbij het schouderblad langs de borstkas naar voren toe wordt getrokken vanuit de neutrale uitgangshouding) van de ledematen, wat eerder een probleem lijkt van de proximale ledematen (Proximaal betekent dichter bij de oorsprong (aanhechtingspunt) van de structuur. In de onderste ledematen is de knie proximaal tot de voet en distaal tot het dijbeen)". 

Analyse van de foto's:

"Op de foto's worden degeneratieve afwijkingen gezien zoals fragmenten, een verdunning van de gewrichtsruimte en artropathie. De oorzaak van deze afwijkingen is niet precies bekend maar een erfelijke kwetsbaarheid is hierbij niet uitgesloten".

Advies

"Het beste advies dat we kunnen geven, is om de röntgenfoto's nog eens met een krachtiger toestel te laten nemen zodat de oorzaak mogelijk duidelijker wordt. Daarnaast is het aangewezen om een echografie te maken van de verschillende weefsels en het gewricht. Enkel op die manier zal duidelijk worden in welke deze mate het paard nog een sportieve carrière zal kunnen hebben en welke behandelingen nog mogelijk zijn". 

Kortom: 

Het is niet precies duidelijk wat de mankheid van het paard precies veroorzaakt maar de foto's die momenteel gebruikt worden, volstaan niet om de situatie helemaal goed te kunnen inschatten. Enkel verder en diepgaander onderzoek zal dus aantonen welk probleem precies aan de oorzaak ligt en wat dit betekent voor de sportieve carrière van het paard. Dit is een moeilijk geval aangezien er momenteel geen direct aanwijsbare oorzaak is.


Heb je ook een probleem met je paard waar je geen oplossing voor vindt? Mailen kan nog altijd naar marketing@brandingpro.be. Geef hierbij zo veel mogelijk informatie! Eventuele onderzoeken die al uitgevoerd zijn, mogen er altijd bijgevoegd worden!