Equitom: Jullie vragen over rhino beantwoord!

Equitom: Jullie vragen over rhino beantwoord!

Na de recente uitbraak van het rhino-virus merkten we dat jullie met veel vragen zaten. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen over dit virus opgelijst en voorgelegd aan het team van Equitom, de alom bekende kliniek die nu ook in Wallonië een tijdelijk hospitaal, speciaal voor paarden met rhino, heeft opgericht. 

Waarom moeten alle takken van de paardensport 'thuis' blijven. De virus woedt toch enkel in de jumpingwereld? 

"Het is niet zo dat enkel paarden die jumping of dressuur rijden vatbaar zijn voor het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is het dus belangrijk om alles op slot te gooien. Het virus wordt erg makkelijk van mens op paard overgegeven, een paard aanraken in de weide kan al voldoende zijn. Als een deelnemer aan bijvoorbeeld een menwedstrijd ook jumpingpaarden bij hem op stal heeft, die toevallig in contact zijn gekomen met een paard dat besmet is, kan hij het virus dus ook overbrengen op andere paarden die tijdens de menwedstrijd aanwezig zijn. Het lijkt misschien vergezocht maar dit gebeurt effectief in de praktijk. Het is dus van het grootste belang dat verplaatsingen zo veel mogelijk worden beperkt". 

Er wordt gezegd dat je van kledij moet veranderen als je van het ene paard naar het andere gaat. Moet dat ook als beide paarden geen symptomen vertonen? 

"Het is nu vooral belangrijk om erg voorzichtig te zijn. Het virus kan makkelijk via de kledij van ruiters overgedragen worden. Een paard dat geen symptomen vertoond, kan nog steeds drager van het virus zijn. Het is dus belangrijk dat iedereen zijn of haar gezond verstand gebruikt". 

Als je van een manege naar een privéstal gaat of andersom, is het dan nodig om van kledij te wisselen? 

"Zoals in bovenstaande vraag al aangehaald werd, is het nu vooral erg belangrijk om voorzichtig te zijn. Ik zou dus zeker aanraden om van kledij te wisselen als je van de ene stal naar de andere gaat. Op die manier kan het risico op verspreiding tot een minimum beperkt worden". 

Hoe lang blijft het virus precies op je kledij zitten? Kan je bijvoorbeeld twee dagen na elkaar dezelfde broek aan? 

"Het virus kan in normale omstandigheden tot zeven dagen overleven op kledij. In 'perfecte omstandigheden' kan dit zelfs een maand worden.  Ik zou iedereen aanraden om in de eerste plaats alle materialen en stallen grondig te poetsen en te ontsmetten. Als je de stallen wil uitspuiten, is het aangeraden om ze eerst te wassen voordat je desinfectie middelen aanbrengt. Voorreiniging verwijdert organisch materiaal; waardoor ontsmettingsmiddelen doeltreffender worden; Nadat het oppervlak is gereinigd, moet je desinfectie aanbrengen. Het virus kan makkelijk met de meest eenvoudige ontsmettingsmiddelen aangepakt worden; De gewone, conventionele ontsmettingsmiddelen en detergenten zijn de beste. 

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de handen te wassen met water en zeep en ze goed af te drogen. Je kan ook een desinfectans op basis van alcohol gebruiken. Op die manier kan de verspreiding van het virus tot een minimum beperkt worden.

Kan het virus ook paarden die ingeënt werden, treffen? 

"Helaas wel. Uit onderzoeken blijkt echter wel dat paarden die met het vaccin ingeënt werden, minder ziek worden dan paarden die nooit gevaccineerd werden. Als je meer informatie over deze vaccins wil, kan je best je dierenarts raadplegen. In het algemeen wordt aangenomen dat het vaccin erg doeltreffend is voor de abortus en 'snot'variant. Voor de neurologische variant werkt het ook, maar het is bijna niet mogelijk om dit ook effectief vast te stellen (onmogelijk om een representatieve controlegroep in te richten).  Zieke dieren mogen nu niet gevaccineerd worden. Paarden die al gevaccineerd zijn, hebben op regelmatige basis een herhalingsvaccinatie nodig om de immuniteit hoog te houden. 

Hoe lang moet een ziek paard in quarantaine blijven en geldt dat voor alle paarden van dezelfde stal? 

"Paardeneigenaars wier paarden een positieve EHV-test aflegden, moeten de isolatieprocedures van 28 dagen na de laatste vermoedelijke besmetting respecteren. Dit komt dus overeen met een periode van vier weken; Als er geen klinisch ziekte optreedt, neemt het risico van blootstelling af met de tijd; Een korte quarantaineperiode (van bijvoorbeeld 21 dagen), kan in dat geval aangewezen zijn als er gedurende deze volledige periode geen paarden koorts hebben ontwikkeld, abortus hebben gehad of neurologische symptomen hebben vertoond en als alle blootgestelde paarden negatief zijn bevonden".

Ik heb geen plaats om mijn paarden in een apart gebouw in quarantaine te plaatsen. Volstaat het om de gezonde paarden voorlopig op weide te zetten? 

"Zolang niet-besmette paarden niet in de nabijheid van het besmette paard komen, is er geen probleem. Het is echter belangrijk dat de bioveiligheid tussen het besmette paard en de anderen in acht wordt genomen (handen reinigen, niet dezelfde kleren dragen, niet dezelfde uitrusting gebruiken, enz.)"