Emanuele Gaudiano's Chalou aka Super Man: een portret

Emanuele Gaudiano's Chalou aka Super Man: een portret

Als hij in de ring aantreedt, weet het publiek dat er spektakel zal komen. Waar ook ter wereld, als Chalou springt, wordt het muisstil. Als deze Chacco-Blue zoon (x Baloubet du Rouet) de ring betreedt, weet je dat iedereen kijkt en meeleeft met de vosse hengst en zijn Italiaanse ruiter, Emanuele Gaudiano. Zijn stijl is dan ook op zijn minst 'apart' te noemen, de hengst vliegt door de lucht als volleerde superman en weet zo het publiek telkens opnieuw mee te slepen. Maar welke weg heeft de hengst in zijn carrière al afgelegd? Een portret. 

Chalou wordt eind januari 2009 geboren bij Gestüt Lewitz in Duitsland. Als jong paard springt hij enkele regionale en nationale wedstrijden maar in 2014 verschijnt hij voor het eerst op het internationale toneel met zijn Italiaanse ruiter Giampiero Garofalo. Het duo komt aan de start in een CSIYH rubriek voor vijfjarige paarden en Chalou, een zoon van Chacco Blue, weet al meteen de overwinning op zijn naam te schrijven in de finale. In maart van 2015 komt reist het duo af naar Arezzo waar ze de stap naar de rubrieken voor 6-jarigen maken. Ook hier doet Chalou het erg goed met onder andere een tweede en een achtste plaats. 

In datzelfde jaar komen Chalou en Garofalo ook in Lamprechtshausen aan de start waar ze meteen de overwinning mee naar huis nemen. Ook de rest van het jaar kan Chalou zich profileren in de rubrieken voor 6-jarige paarden. Zo wint hij onder andere in Wiener Neustadt en wordt hij tweede in Darmstadt-Kranichstein. Dan verdwijnt de hengst even van het internationale toneel om in 2016 zijn opwachting te maken in de rubrieken voor 7-jarige paarden. 

Ook hier maakt de vos indruk, nog steeds met Garofalo in het zadel, springt hij in Arezzo meteen naar de vierde plaats. In april zal de hengst voor het eerst in een CSI3* 1m40 rubriek aan de start komen waar hij ook meteen een top tien klassering in de wacht kan slepen. De hengst reist dan af naar België waar hij onder andere in Bonheiden en Lier top tien klasseringen bij elkaar springt in 1m35-1m40 rubrieken. 

In Knokke maakt de hengst dan voor de eerste keer zijn opwachting met Emanuele Gaudiano, de ruiter met wie hij nog steeds aan de start komt. Het duo sleept bij hun debuut meteen een tweede plaats in de wacht. Enkele weken later zakken ze af naar Aken waar ze opnieuw een tweede plaats in het 1m40 behalen. 

Vanaf 2017 gaat de dan 8-jarige Chalou van start op het hoogste niveau. Zijn eerste CSI5* competitie is die van Basel, echt goede resultaten behaalde de hengst daar niet, maar hij bewijst wel dat hij het hoogste niveau aankan. In februari 2017 wint hij zijn eerste CSI5* rubriek in Al Rayyan, een 1m55 rubriek die rechtstreeks tegen de klok gereden werd. Later zal blijken dat snelheid één van Chalous specialiteiten is en dat hij vrijwel onklopbaar is als er tegen de klok gereden moet worden. 

Vanaf dan stapelen de overwinningen in CSI5* rubrieken zich op, zo wint het duo onder andere in Antwerpen, Doha, Sopot, Parijs en Rome. 

Gaudiano zegt het volgende over Chalou: "Chalou is het beste paard dat ik ooit gehad heb en misschien wel ooit zal hebben. Hij is echt dat 'once in a lifetime horse'. Hij is erg voorzichtig, hij is snel en hij heeft alle vermogen. Kortom: hij heeft volgens mij alle kwaliteiten in huis die een toppaard moet hebben. Ik ben erg blij dat ik hem tot mijn team mag rekenen".

Bron: FEI / WOS/ Equnews