De optimale beenverzorging voor jouw paard: enkele tips

De optimale beenverzorging voor jouw paard: enkele tips

Gezonde benen zijn van vitaal belang voor je dagelijkse training. Maar hoe verzorg je ze goed? Dani Waldman geeft enkele tips!

1. Zorg dat de benen super schoon zijn

Stap één is om de benen echt goed te wassen om er zeker van te zijn dat er geen zand of vuil meer op de benen van je paard zit. Zorg ervoor dat je deze stap voltooid hebt voordat je verder gaat met de koeling verzorging. Nadat je ze gewassen hebt, controleer of de benen droog zijn voordat je aan de slag gaat met koelproducten.

2. IJs is je beste vriend

Maak ijs tot je beste vriend. Volgens Dani is ijs haar meest waardevolle hulpmiddel om de benen te koelen. Het belangrijkste doel van ijs is het voorkomen en wegtrekken van ontstekingen in de benen. Je kunt ijs op meerdere manieren gebruiken. Een daarvan is volledige onderdompeling in ijs. Dit houdt in dat je de benen van je paard in een grote emmer vol ijs zet en ze daar ongeveer 20 minuten in laat staan. Dit is een zeer veilige en door de FEI goedgekeurde manier om de benen af te koelen. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft en haal de benen na 20 minuten uit de ijsemmers om te voorkomen dat je paard vriesbrandwonden oploopt.

3. Nazorg bij matige inspanning

Als je wat dressuurwerk hebt gedaan, cavaletti's of een kleine klasse hebt gesprongen op de wedstrijd is dit misschien de beste manier om de benen te verzorgen na de training. Je kunt een verkoelende gel gebruiken en deze over de benen wrijven. Er zijn veel verschillende producten op de markt. Beslis welk paard welk product nodig heeft op die specifieke dag. Zodra het product op is kun je een basis staande bandage techniek gebruiken.

4. Nazorg voor zware inspanning

Dani gebruikt deze kleitechniek na een Grand Prix, hogere klasse of echt zware training. Het idee is dat de klei eventuele ontstekingen in de benen wegtrekt. Belangrijk is dat je de klei vochtig houdt. Dit kun je doen door wat nat papier te nemen en dit om de benen te wikkelen zodat het langer koel blijft en de klei niet snel gaar wordt. Met deze techniek kun je ook een standaard verband techniek gebruiken. Wikkel het gewoon om de klei en het natte papier.

Wees voorzichtig wanneer je klei gebruikt. Als er schrammen of een kapotte huid zijn, kan het gaan irriteren. Controleer grondig voordat je de klei aanbrengt.

Photo by Philippe Oursel on Unsplash