Wat te doen als je niet in een rechte lijn kunt springen?!...

Wat te doen als je niet in een rechte lijn kunt springen?!...
Het is de basis van het leren springen met je paard, het klinkt heel eenvoudig, maar de realiteit ligt soms net even anders.
"Het springen van een hindernis in een rechte lijn".

Hoe vaak gebeurd het niet, dat je paard in de verkeerde hoek de hindernis springt, of bij het landen niet recht na de hindernis land, maar naar links of rechts uitwijkt. Daarom hier wat kleine tips om je te helpen bij deze oefening.

Concentreer je bij dit probleem vooral op het rijden van rechte lijnen. Begin de oefening met één sprong waarna je de oefening kan uitbreiden naar simpele lijnen of verschillende combinaties. Deze tips helpen bij het veranderen van je training, zonder daarbij veel van je paard te vragen.

  • Plaats twee hindernissen op een afstand van 5 meter van elkaar.

  • Begin met een lage sprong, dit helpt bij het concentreren op de hindernis en daarmee op het rijden van een rechte lijn.

  • Het helpt door de hindernissen te plaatsen in een kruis formatie, deze geeft perfect weer wat het midden van de sprong is en is daardoor makkelijker in een rechte lijn aan te rijden.
    kruishindernis

  • Leg je focus in het springen van een rechte lijn.

  • Je zou de lijn van te voren kunnen markeren, gebruik hiervoor geen opvallende materialen waarvan je paard kan schrikken, maar trek bijvoorbeeld een spoor in het zand met je voet. Ook zou je gebruik kunnen maken door extra balken verticaal neer te leggen voor of tussen de sprongen, zodat je er tussendoor kunt rijden in een rechte lijn.
    Ground Poles

  • Het rijden van draf en galop balken is een zeer geschikte oefening om te oefenen met het recht aanrijden en in een rechte lijn de hindernis uit te rijden.

  • Uiteindelijk zal je uit jezelf een rechte lijn rijden.


Belangrijk is het om je te concentreren op het rijden van een rechte lijn. De afstand of het aantal passen tussen de sprong worden pas belangrijk als je in een rechte lijn kunt springen. Dus die ene galopsprong meer of minder, is voor nu even niet van belang.
Met deze simpele oefeningen help je jezelf en je paard om een constant ritme en een vloeiende sprong in je parcours te krijgen.