November is Movember

November is Movember
… STOP shaving hairless legs, if you want to impress, 
Please shave a horse ! 

Ook in Nederland staat november gelijk voor “Movember” oftewel ,'de harigste maand van het jaar', en daarbij staan wij paardenliefhebbers weer voor het helse karwei, het scheren van je viervoeter.
Maar “Movember” staat ook gelijk aan MOVE.
Dus komaan mensen, move your ass and shave your horse !

Maar waarom eigenlijk ? 

Aan het einde van de zomer verkorten de dagen en begint je viervoeter langzamerhand zijn winterhaar te krijgen. Dat haar is dikker en helpt de kou te trotseren.
Dikke haren hebben meer tijd nodig om te drogen na een trainingssessie en daardoor krijgt je paard het gegarandeerd koud. Je paard scheren is ook de beste manier om de hygiëne en de gezondheid van je paard te vrijwaren. Er blijven minder resten stof, zweet, mest of zand in het haar achter.
Huidziekten krijgen zo minder kans om zich te ontwikkelen. Wanneer een paard een huidziekte heeft zoals schimmel of luis, is deze ook makkelijker te behandelen.
Bij een geschoren paard dat mok heeft, zijn de kootholtes makkelijk droog te maken en is er geen kans op broei tussen de haren.
En last but not least het is gebruiksvriendelijk, het paard hoeft minder geborsteld te worden voor de training en na de training neemt de naverzorging minder tijd in beslag.

Scheren zonder schade 

Scheren vind ik persoonlijk (Germana for Equnews) een kunst. Niet elk paard is even braaf bij het geluid of het zien van een scheermachine.
Vooral jonge paarden moeten jou “vaste” hand en het toestel nog leren vertrouwen, denk maar aan jezelf vroeger als je naar de tandarts ging…. Chainsaw Massacre !

Dus vertrouwen en je paard geruststellen is één zaak maar, wat ook zeker niet onbelangrijk is, is het controleren van je scheermachine voor je begint.
Een goede voorbereiding is alles! Werkt de machine goed ? Zitten er nog goede messen op? Luister ook naar het geluid van uw machine, dit kan je ook vertellen of het nodig is om je scheerapparaat eerst een onderhoudsbeurt te geven. Zorg er gewoon voor dat je je paard niet onnodig moet storen de komende twee uur.

Bij een eerste keer kan het helpen om je paard lichtjes te verdoven, zo hoef je hem geen onnodige schrik aan jagen.

Tip :
In veel tijdschriften, boeken, forums en websites zal je hoogstwaarschijnlijk lezen: begin met de grootste oppervlakken van het lichaam van je paard, want deze zijn het gemakkelijkst.
Persoonlijk (Germana for Equnews) geef ik de tip om eerst te starten met de benen en het hoofd.
Dit zijn de delen die het moeilijkst zijn en waar je paard ook het felst op kan reageren. Tevens zijn dat de delen die we niet instoppen in een deken dus is het ook niet erg als je paard hier eerst zijn haren verliest.
Als je start met de rug zal je gedurende het hele proces je paard van een deken moeten voorzien, zodat je viervoeter geen kou vat.

Save the easiest part for last ! 

Ga nu ook niet scheren in je mooiste tenue, ik spreek uit ervaring (Germana for Equnews). 
De allereerste keer dat ik mijn paard ging scheren was dat met mijn favoriete ruitertenue.
Conclusie, na het scheerproces kon ik mijn kleren in de vuilbak gooien, want de kleine haartjes hadden zich genesteld in mijn kledij en kreeg ik er nooit meer uit.
Na herhaaldelijk wassen bleven mijn kleren ongelooflijk hard prikken.
Daarom scheer ik met een trainingspak en daarboven een niet-zo-flatterende-overal maar zo blijft mijn trainingspak (of andere kledij) steeds netjes.

En mensen tijdens het scheren hou je mond dicht, niets zo vervelend als paardenhaar tussen de tanden ;-).

Body Clipping 

www.theideaoforder.com
www.theideaoforder.com
Body wat ? ?
Body Clipping, ook zoals bij ons mensen zijn er elk jaar nieuwe scheertrends bij paarden. Gelukkig plaatsen we nog geen ombrékleur in de staart van ons paard :-).
De klassieke scheermodellen kennen we allemaal, jachtmodel, dekenmodel, streepmodel maar het meest voorkomende blijft toch wel het volledig scheren.

Maar dit jaar zie ik toch wel de meest extreemste dingen eerst passeren. Van een Facebook-vind-ik-leuk-duim op de achterhand tot een paard volledig geschoren in een grifpatroon.
Nu dat noemen we Body Clipping.

2015 is en blijft dus zeker het jaar van opvallen en personaliseren, al nemen sommigen dat toch wel een beetje letterlijk !

google