Lifestyle: De herfst en zijn gevaren

Lifestyle: De herfst en zijn gevaren
Niet alle planten zijn even gezond voor onze viervoeter. Nu de herfst sterk nadert, is het nuttig om toch even na te gaan wat onze paarden mogen en wat niet. Voedselvergiftiging bij paarden komt immers vaker voor dan je wilt (denkt).

Een gedegen kennis van giftige planten, struiken en bomen is een ‘must’ voor elke paardenliefhebber. Uiteraard beperk je het risico al door ervoor te zorgen dat de paarden genoeg gras, hooi of stro ter beschikking hebben. In meeste gevallen is dat de oorzaak waardoor het dier ‘giftige’ planten consumeert. Ook besproeide planten zijn een veelvoorkomende problematiek.

De symptonen zijn moeilijk te onderscheiden van andere ziektes. Deze kunnen vaag en chronisch van aard zijn, net als bijvoorbeeld maag-en darmwormproblemen.
Daarom is het uitermate belangrijk uw paard goed te voederen (let wel op dat je niet gaat ‘overvoederen’) en de weides goed te controleren, zeker als u zelf hooi produceert.

Er is heel wat struikgewas waar u oplettend voor moet zijn. Daar ik zeker niet ga starten met een “saaie” opsomming van moeilijke latijns benamingen zou ik u aanraden om naar volgende link te surfen. Kleine tip van de dag : print deze lijst af (met de afbeeldingen) en inspecteer uw weides, zo ben je zeker!

Ik wou het hebben over één bepaald soort boom die minder gekend is maar zeker giftig is voor uw paard en/of pony.
Namelijk de esdoorn of in de volksmond “vliegertjesboom”.
Vorig jaar (oktober – december 2014) kon u op het nieuws (HLN) jammer genoeg zien hoe de esdoorn enkele dodelijke gevallen had veroorzaakt. In 2013 waren dat ongeveer 126 ‘cases’.

Drie op de vier paarden sterft aan een spierziekte na inname van zaden van de esdoorn, vederesdoorn , Japanse esdoorn en de witte esdoorn.

Door deze blog geven wij u de kans om preventief te handelen. De zaden van esdoorn vallen in het najaar wanneer de wind opsteekt. Door de wind kunnen deze zaden ver van de boom verwijderd terecht komen. Met andere woord controleer niet alleen uw weides maar ook uw stal en weidegang.

De gifstoffen in de zaden zorgen voor koorts, spierzwakte, stijfheid en spiertrillingen. Het paard zal vaak gaan liggen en heeft last van een verhoofde hartslag en zware ademhaling. Verder kan je ook de urine gaan controleren deze zal koffiebruin kleuren.

Kortom, best gewoon even snel controleren of je paard in een risico gebied vertoeft of niet. ‘Beter voorkomen dan genezen’…