Team Canada past voor Olympische Spelen Tokio

Team Canada past voor Olympische Spelen Tokio

Canada kiest er door de coronacrisis als eerste land voor dit jaar niet deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het Canadese Olympische Comité (COC) en het Paralympische Comité hebben als eerste land bekendgemaakt niet mee te doen aan de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio.

Ze roepen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Wereldgezondheidsorganisatie op de Spelen een jaar uit te stellen. De Japanse premier Shinzo Abe sluit een uitstel van de Spelen niet uit.

“We erkennen de complexiteit van het uitstel, maar niets is belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap”, staat in een verklaring die door onder andere het COC naar buiten is gebracht.

Het IOC bracht eerder op zondag na een spoedvergadering naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen komende zomer doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Het IOC heeft de nationale comités per brief laten weten diverse scenario’s te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.

De Japanse premier Shinzo Abe zei vandaag dat een uitstel van de Spelen mogelijk onvermijdelijk wordt. Het besluit van het IOC van zondag is volgens Abe in overeenstemming met de opvatting dat het sportevenement in zijn volledige vorm moet worden gehouden. “Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keuze dan te overwegen de Spelen uit te stellen”, aldus Abe.