Meerendeel Japanners tegen doorgang Olympische Spelen

Meerendeel Japanners tegen doorgang Olympische Spelen

In Tokio en andere grote steden in Japan geldt de noodtoestand vanwege corona. Toch wordt er niet volop ingezet op het vaccineren van burgers. Er is in Japan nog geen prik gezet, pas eind februari staan de eerste zorgmedewerkers op de rol. Tegelijkertijd wordt alles op alles gezet om de Olympische Spelen deze zomer in Japan door te laten gaan.

Op 23 juli beginnen de Olympische Spelen in Japan, althans, op die datum staat het uitgestelde sportevenement in de agenda. Burgers zijn dan hoogstwaarschijnlijk nog niet gevaccineerd, zegt Duits. "Het plan was dat er voldoende gevaccineerd zou zijn in juni, maar de minister die gaat over het vaccinatieprogramma heeft anderhalve week geleden aangegeven dat dit niet haalbaar is."

Tegelijkertijd is er een discussie gaande over het vaccineren van sporters. Het IOC en de Wereldgezondheidsorganisatie werken samen om olympische sporters te vaccineren. Maar volgens de WHO krijgen sporters geen uitzonderingspositie en hebben ze dus geen voorrang bij vaccinatie.

Onzekerheid en angst

En dat baart Japan zorgen. "Meer dan 80 procent van de Japanners is nu tegen het doorgaan van de Olympische Spelen", zegt Duits. Experts zeggen dat niet alle hoop op vaccinatie gevestigd moet worden. "Ze denken dat de Spelen veilig georganiseerd kunnen worden met strenge maatregelen, zoals: alle sporters en coaches dagelijks testen, sporters niet gezamenlijk te laten eten en de evenementen niet te laten plaatsvinden met publiek."

Achter de schermen praten de Japanse overheid en de organisatie van de Spelen over maatregelen, zegt Duits. "Maar daar horen we hier niets over. Dat baart veel onzekerheid en angst."

bron: NOS