België grijpt historisch goud op EK Rotterdam, Nederlanders op achtste plaats

België grijpt historisch goud op EK Rotterdam, Nederlanders op achtste plaats


Vandaag vond de ontknoping van de Landenwedstrijd plaats op het EK in Rotterdam. België lag na de eerste ronde op goudkoers en zal er dan ook alles aan gaan doen om die gouden plak zeker te stellen.


Maar met een top deelnemersveld die zich hier verzameld heeft zal dat geen gemakkelijke opdracht blijken. Na de foutloze omloop van Jos Verlooy en de Emerald zoon Igor is België zeker van een medaille. Maar welk metaal het gaat worden, dat is nog even afwachten!


Quick results:


Goud: België - 12,07 

Zilver: Duitsland - 16,22 

Brons: Engeland - 21.41

België:


Pieter Devos leek met Claire Z het hoofd koel te houden. Devos begon aan een rustige maar zelfverzekerde ronde. Echter ging het op de voorlaatste hindernis toch mis toen er een helaas een balk naar beneden kwam. Met ook nog een strafpunt voor tijd noteerde hij uiteindelijk 5 strafpunten.


Jos Verlooy en de elfjarige Igor (Emerald) zorgen voor een prachtige nulronde voor de Belgen. Met het grootste gemak bedwingt deze 24-jarige Belg het parcours en alle balken blijven keurig boven. Ook de tijd is voor het tweetal geen enkel probleem en met 0 strafpunten komen zij over de finish. Verlooy staat in het individuele klassement momenteel op een zilveren positie. Hij maakt ook zondag nog kans op een medaille!


De Belgen weten het spannend te houden. Samen met Duitsland hebben zij zich verzekerd van een medaille en daarmee dus ook voor een ticket naar Tokio. Jerome Guery en zijn Quel Homme de Hus (Quidam de Revel)  lieten de Belgen even zweten met een ronde die alles behalve vlekkeloos was. Toch klaart het tweetal ook deze klus en met slechts 1 strafpunt voor tijd komen zij aan de finish.


Alle ogen richten zich op Gregory Wathelet en MJT Nevados S (Calvados Z). Hij mag 1 balk hebben om het Belgische team alsnog goud te bezorgen. Hij maakt het bloedstollend spannend door een zeer rustige ronde in te zetten. Hij neemt daarmee risico's want een balk en een tijdsstrafpunt kan België het goud kosten. Toch is er niets aan de hand want de ruiter rijdt niet alleen binnen de tijd maar laat gewoon een prachtige nulronde zien en bezorgt hier de Belgen het goud! Wat een top prestatie van de Belgen!!!!


België wint niet alleen goud, maar verzekerd zich van dat felbegeerde Tokio ticket. 


Nederland:


Als een van de eerste ruiters zagen we voor Nederland Frank Schuttert aan de start met Lionel D. Zij lieten een mooie omloop zien tot het mis ging in de dubbelsprong. Op het B element raakte Lionel met zijn achterbenen de achterste balk van de oxer. Zij noteren zo de eerste vier strafpunten voor Nederland.


Doron Kuipers rekent deze week op de schimmel Charley (Calido I) met wie hij ondanks een balk toch een behoorlijke ronde liet zien. Dat het tweetal in vorm is mag wel duidelijk zijn, vooral de laatste lijn liep perfect. Zij noteren een fout op de brede oxer en een strafpunt voor tijd wat hen uiteindelijk op 5 strafpunten zette.


Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero wisten in de eerste manche foutloos te blijven. In deze tweede omloop liet de combinatie een absolute topronde zien. Maar wat een pech als zij na de finish op het scoreboard kijken. 200Ste van een seconde houdt de combinatie van een volledig foutloze ronde en zo noteren zij 1 strafpunt voor tijd. Zij kwalificeren zich wel voor de individuele finale zondag. 


Maikel van der Vleuten en de schimmelmerrie Dana Blue (Mr Blue) maken het waar voor Nederland. Waar het team al zo lang op zat te wachten vanmiddag gebeurde dan toch, een volledige foutloze ronde van deze doorgewinterde ruiter. Wat een resultaat! 


Nederland eindigt op een achtste plaats. 





Highlights:


– Simone Blum en DSP Alice gingen voor een foutloze ronde. Helaas kreeg de Duitse amazone een fout en eindigde het tweetal met 4 strafpunten.


– Henrick von Eckermann en Tovek’s Mary Lou houden het reuzespannend door een direct als eerste starter voor Zweden een foutloze omloop te noteren. In de eerste manche kwamen zij wat in de problemen op de watersprong, maar die zit er in deze ronde niet meer in.


– Voor Zwitserland besloot Paul Estermann zijn paard Lord Pepsi te sparen na enkele sprongen. Het ging al mis op de eerste sprong en in de driesprong leek Pepsi moeite te hebben om de tweede hindernis te halen. Hij trok zichzelf terug uit de wedstrijd, daarmee wordt de druk op het Zwitserse team wel hoger.


– Christian Ahlmann en Clintrexo Z bezorgen het publiek kippenvel. Er wordt niet heel voorzichtig gereden en meerdere balken worden flink getoucheerd. Toch bleven alle balken boven.


- Ben Maher en Explosion W (Chacco Blue) laten zien waarom dit paard momenteel het beste paard ter wereld is. Een fantastische nulronde wordt er door het tweetal neergezet.


- De vuist gaat hoog in de lucht voor Marcus Ehning en de Cornet Obolensky zoon Comme Il Faut die hier een kippenvel rondje laten zien. De Duitser gaat er voor en Il Faut weet zich over alle hindernissen te vouwen en te rekken. Een fantastische foutloze ronde in het gevolg voor deze combinatie. Ook Duitsland verzekerd zich van een medaille.


- Steve Guerdat en Albfuehren's Bianca (Balou du Rouet) krijgen een pechfoutje op de oxer. Bianca komt teveel terug en komt daardoor niet goed uit op de sprong. Zij noteren 4 strafpunten die hem in het individuele klassement ook nog duur kunnen komen te staan. 


- Peder Fredricson en H&M All In hebben pech in de driesprong. Daar kwam de laatste sprong een balk naar beneden. Zo staat de voormalig Europees Kampioen van twee jaar geleden in Zweden momenteel niet in de top vijf. 


- De strijd om het brons ging tussen Engeland en Frankrijk. Het was Alexis Deroubaix die met Timon d'Aure (Mylord Carthago) als laatste starter voor Frankrijk het moest gaan doen. Helaas mocht het niet baten en kwam hij te vlak door de dubbel wat hem 4 strafpunten opleverde. Zo was de kans op brons verkeken. 


- Scott Brash en de BWP-er Hello M'Lady (Indoctro) gingen nog voor het individuele klassement op zondag. Helaas noteert hij 8 strafpunten en zal zondag dus niet terug komen. Het brons is al in handen van de Britten dankzij de super ronde van Ben Maher. 


- Daniel Deusser komt dan als voorlaatste deelnemer in de ring. Tobago Z lijkt in topvorm te zijn dit EK en het zal spannend blijven tot de laatste seconde voor België en Duitsland. Wie pakt er goud? 
Deusser en Tobago geven bondscoach Otto toch even wat kriebels als er even niet voorzichtig gereden wordt. Dan komt inderdaad de eerste balk naar beneden en met 16.22 punten houdt dat in dat België 1 balk mag hebben om alsnog Europees Kampioen te gaan worden. 


De beste 20 combinaties van vandaag kwalifceren zich voor de individuele strijd aankomende zondag.



F: Database, wordt zsm geupdate