Wederom fijne groep paarden op tweede dag SK Bronneger

Wederom fijne groep paarden op tweede dag SK Bronneger
Vandaag vond in Bronneger voor de tweede dag de Drentse stamboekkeuring plaats. Van de 38 paarden konden 22 merries vandaag ster worden verklaard.

Twintig dressuurpaarden verschenen in Bronneger in de ring, twaalf van hen werden ster. Van de 18 springpaarden op de startlijst zijn er tien merries ster geworden. “We hebben weer een goede dag gehad”, vertelt Arnold Kootstra, die wederom de springpaarden beoordeelde. “Ik heb goede springpaarden gezien vandaag. Het aantal was wat kleiner dan gisteren, maar er zaten toch een stel fijne paarden tussen.”

85 voor Grandorado-dochter
De hoogste punten voor springen gingen naar de Grandorado TN-dochter Lupina (uit Epina keur IBOP sport van Berlin, fokker H.J.H. Bonenkamp uit Dalfsen) van W.B.J. Platzer uit Schoonebeek. Deze merrie werd eerder dit jaar al kampioen op het ONNK en kreeg nu een bovenbalkscore van 75/85. “Dit is een hele jeugdige merrie met een mooi model, die voldoende lengte heeft. Ze is een heel aansprekende merrie. Ze heeft een goede galop en toonde in het springen veel reflexen, daar kreeg ze dan ook 85 punten voor. Deze merrie is vlug en sprong heel goed omhoog met een mooie techniek. Ze liet telkens een goede voorbeentechniek zien, een mooi lichaamsgebruik en opende de achterhand goed. Daarbij heeft deze merrie veel atletisch vermogen en veel overzicht.” Limosa (Rascin uit Bumosa elite IBOP PROK van Up to Date) van fokker A.J. Roosjen uit Oster Lindet scoorde 80 punten voor zowel exterieur als het springen. “Dit is een langgelijnde merrie met een aansprekend model. Ze galoppeerde goed met een goede ruimte. Op de sprong heeft ze een goede reflex en een hele mooie techniek. Ze springt met een mooi voorbeen, opent de achterhand goed en toonde veel atletisch vermogen.”

Springpaarden
De merrie La Vie Est Belle VK (Zirocco Blue uit Femke VK elite sport PROK D-OC van Indoctro) van fokker M. van Kleef en Stoeterij van Kleef uit Ede werd ster met een bovenbalkscore van 75/80. “Dit is een voldoende ontwikkelde merrie met een goede lengte in het lichaam. Ze galoppeerde netjes, maar zou hierin iets meer ruimte kunnen hebben. Bij het springen had de merrie en goede reflex, mooie techniek en veel atletisch vermogen. Ze liet een hele constante verrichting zien en bouwde met de oxer duidelijk op.” De laatste merrie die voor 80 punten sprong is Lucy M (Grandorado TN uit Nikita prest van Gerlinus) van fokker MTS L.H. & H. Mulder-Buiten uit Dwingeloo, zij kreeg 70 punten voor exterieur. Deze merrie is een halfzus van het 1.60-paard Brego R’n B.  “Dit is een merrie met een goede lengte in het lichaam en een mooi front. Ze heeft een lichtvoetige galoppade waarbij ze vlug is. Deze merrie viel vooral op door haar vermogen, waar ze dan ook 85 punten voor kreeg. Ze opende iedere sprong achter mooi en bleef iets lang in het voorbeen, maar was wel altijd op tijd weg van het hout. Daarbij is de merrie vlug en toonde ze veel overzicht.”

Dark Pleasure-dochter naar 75/80
Bij de dressuurmerries was er een bovenbalkscore van 75/80 voor Lamora BB (Dark Pleasure uit Famora elite IBOP PROK van UB 40, fokker B. Boerboom uit Wamel) van R.M. Vermunt uit Geesteren. “Dit is een aansprekende en voldoende langgelijnde merrie met een mooie voorhand en een sterke bovenlijn”, aldus Floor Dröge. “Ze heeft echt een goede stap, waar ze 85 punten voor kreeg. Ze stap met veel souplesse en ruimte. In draf en galop heeft deze merrie een ruim voldoende techniek, daarbij changeerde ze makkelijk.” De Johnson-dochter Lajohna (uit Zwiggy keur IBOP van Rhodium) van fokker J.R. Albring uit Bruntinge kreeg 80 punten voor exterieur en 75 voor beweging. “Dit is een hele hoogbenige, elegante merrie die met bewegen helaas wat gespannen was. Ze stapte met ruim voldoende overstap en een goede activiteit. In draf heeft ze een mooie techniek in afdruk. Deze merrie had zich in het geheel vandaag wat losgelatener kunnen laten zien en wat meer houding kunnen maken.”

Dressuurpaarden
De vierjarige Kalima-Ceroon (Galaxie uit Whistly keur EPTM van Oscar, fokker G.W. van Norel uit Wapenveld) van J. Kolstein uit Tolbert liep al een goede IBOP voor 79 punten. Daarom werd deze merrie vandaag enkel nog op exterieur beoordeeld. Ze werd ster met een bovenbalkscore van 70/80. “Deze merrie is voldoende langgelijnd en heeft een aansprekend front. De bovenlijn zou iets sterker aangesloten kunnen zijn en het fundament is voldoende correct.” De vierde dressuurmerrie die 80 punten scoorde voor beweging is Limara (Aqiedo uit Banzai Derma elite EPTM sport van Sandreo, fokker G. Pat uit Schoonebeek) van K. Duursma uit Schoonebeek, zij kreeg daarnaast 70 punten voor exterieur. “Dit is een voldoende langgelijnde merrie met een aansprekend front. Ze is iets strak op de lendenen en heeft een voldoende correct fundament. Deze merrie stapt met een goede ruimt en heeft een draf met veel tritt en een mooie techniek.”

bron: KWPN