Vier springmerries naar het NK vanuit Appingedam

Vier springmerries naar het NK vanuit Appingedam

Vandaag werden op de stamboekkeuring van KWPN Regio Groningen in Appingedam maar liefst 29 merries ster verklaard. Vier springmerries werden uitgenodigd om 15 augustus in Ermelo de strijd aan gaan voor de Nationale titel. “Het was een hele mooie accommodatie vandaag. Alles was ruim opgezet en er was een goede bodem. Het was goed georganiseerd en alles liep goed door. We hebben zo de paarden goed kunnen beoordelen”, aldus Johan Hamminga en Henk Dirksen.

Henk Dirksen en Nella Bijlsma beoordeelden vandaag de springmerries en ze konden vier NK-tickets uitdelen. “Het was een goede keuring met een goede kopgroep en een brede middengroep. We hadden vandaag maar een klein ondereind.” Van de 24 merries ontvingen zeventien merries het sterpredicaat en acht werden voorlopig keur verklaard.

Vier NK-merries

Mijnsinaa (Emilion uit elite pref prest IBOP-spr PROK van Indoctro) van S. van der Meer uit Surhuisterveen en I.G.R. van der Meer uit Lucaswolde was de topper van de dag met 80 punten voor het exterieur en 85 punten voor het springen. Deze merrie ontving met haar goede verrichtingen een uitnodiging voor het driejarigenkampioenschap. “Mijnsinaa werd als veulen al kampioen. Het is een atletisch gebouwde merrie. Ze staat goed in het rechthoeksmodel en is goed ontwikkeld. In de galop is Mijnsinaa actief en toont ze veel souplesse en balans. Ze heeft een groot atletisch vermogen.” De tweede merrie die een uitnodiging ontving is Myrusa H (Falaise de Muze uit Pyrusa H keur pref prest van Indoctro) van A.J. Hazenberg uit Opende. Myrusa H ontving 75 punten voor het exterieur en 85 punten voor het springen. “Myrusa H is een aansprekende merrie met een goede lengte in het lichaam. Ze had nog iets meer maat mogen hebben maar ze heeft een correct fundament. De merrie beweegt met veel souplesse en is atletisch op de sprong. Ze toont in het springen veel atletisch vermogen en een goede achterhand.” Catalogusnummer zes, Minderella (Falaise de Muze uit Ginderella keur IBOP-spr van Indoctro) van A. van Ittersum uit Winsum en VDL Stud uit Bears ontving ook een uitnodiging. Minderella ontving 80 punten voor zowel het exterieur als het bewegen. “Deze royaal ontwikkelde langgelijnde merrie liet op de sprong veel afdruk en vermogen zien.” De laatste merrie met een ticket voor 15 augustus is Merona (Kannan uit Zabke van Abke) van A.R. van Ittersum uit Klijndijk en A. van Ittersum uit Winsum. Merona ontving 75 punten voor het exterieur en 85 punten voor het springen. “Merona is een royaal ontwikkeld paard met een neerwaartse romprichting, ze heeft veel afdruk. Ze galoppeerd en springt goed, ze toont daarin veel lichaamsgebruik en vermogen.”

Nog vier merries met 80 of meer punten

Cohinoor VDL-nakomeling Mohinoor Ryal K (uit Windoctro Ryak K keur pref prest IBOP-spr van Indoctro) van J. Kazemier uit Oldekerk behaalde 75 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. “Mohinoor Ryal K is evenredig gebouwd en heeft een fijne lichtvoetige manier van galopperen. Bij het vrijspringen toonde ze veel overzicht en ze liet een goede techniek zien.” Mogrusa H (Cohinoor VDL uit Fogrusa H keur EPTM-spr IBOP-dres van Chello III VDL) van A.J. Hazenberg uit Opende ontving 80 punten voor het exterieur en 75 punten voor het springen. “Mogrusa H staat goed in het model en heeft een aansprekende goed gevormde voorhand.” Myrtum Kieni (Regino uit Eventum Kieni D-OC van Vleut) van S.J. van der Vis uit Groningen behaalde 75 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. “Deze goed ontwikkelde en langgelijnde merrie heeft een atletisch lichaam. Ze galoppeerd goed en heeft veel balans en afdruk. Tot slot vertoont ze veel vermogen.” Marja (Haynes GH uit Dalida van Canturano) van D. Epping uit Noordbroek is geen KWPN-merrie maar ontving wel 70 punten voor het exterieur en 80 punten voor het springen. “Marja is een langgelijne merrie met een goede bovenlijn. Ze springt met veel lichaamsgebruik en ze heeft een groot atletisch vermogen.”

Twaalf dressuurmerries met het sterpredicaat

Johan Hamminga en Floor Dröge beoordeelden vandaag de dressuurpaarden. Van de 21 dressuurpaarden ontvingen twaalf paarden het sterpredicaat en zeven werden voorlopig keur verklaard. Bij de dressuurmerries zijn er geen uitnodigingen voor het Nationaal kampioenschap uitgedeeld maar vijf merries behaalden wel 80 of meer punten voor exterieur en/of bewegen. “Gemiddeld waren het vandaag nette paarden maar we misten de top die aansluiting kan vinden voor het driejarigenkampioenschap”, aldus Johan Hamminga.

Meer op KWPN.nl