Veel predikaten op NRPS keuring

Veel predikaten op NRPS keuring

De vele goede veulens en best bewegende 3-jarige en oudere paarden en pony's van de recente regionale NRPS-keuringen, maakten afgelopen zaterdag de Nationale keuring tot een groot succes.

Dankzij het feit dat er meer veulens op de keuring zijn aangeboden, maar mede doordat het NRPS de veulenpremies uitreikt op de Nationale keuring, was het aantal rijpaardveulens op de Nationale weer toegenomen. Zoals altijd waren er veel ponyveulens en een flink aantal 3-jarige en oudere die voor de ster of predicaatverhoging kwamen, en de kwaliteit was buitengewoon. Niet alleen bij de kampioenen, alle rubrieken hadden brede kopgroepen. Daarom is het goed dat er tegenwoordig ook naast alle kampioenen een officiële reservekampioen wordt aangewezen, die in de meeste gevallen nauwelijks of niet onderdeed voor de winnaar. Ook de dieren die na de latere kampioenen als tweede in de rubriek stonden opgesteld, had een titel veelal niet misstaan.

In totaal werd 52 x de ster, 5 x voorlopig keur en 5 x het keurpredicaat toegekend. De eigenaar van een merrie kan sinds dit jaar het elitepredicaat aanvragen wanneer de merrie beschikt over het keur- en het röntgenpredicaat, en ofwel geslaagd is voor de ABOP ofwel prestatie-sport is. Dit hoeft dan niet meer door een jury te worden beoordeeld. Reservekampioen Kalista werd op deze Nationale keuring keur en beschikte al over een goede ABOP en het predicaat röntgen, vandaar dat zij meteen elite werd.

Absolute topper van de 3-jarige en oudere rijpaarden was de subliem bewegende platenbonte Love Your Colour-SB, dochter van Love for You uit hengstenmoeder Ramona keur; prest.sport (Samber x Beethoven) van Marinus Smegen en Roelie Brinks uit Schoonebeek. De reservekampioen was de titeldrager van vorig jaar, Kalista (Nespresso x Ronaldo x Nourejev). Kalista werd gefokt door J. Schottert uit Beerze en is eigendom van Lambèrt van Nispen en Paulien Knols uit Wouwse Plantage.

De andere rubriekswinnaars waren de keurmerrie Wiringherlant's Gorgeous Ginny (Spielberg x Isala's Orient) van A. van Tongeren uit Eede, de voorlopig keur merrie Kalesta's Love (Love for You x Pyriet), en de dit jaar in het stamboek opgenomen, 7-jarige stermerrie Dewi (Don Matcho x Krack C) van Van Nispen uit Wouwse Plantage, die dus twee merries in de kampioensring hadden lopen.

Bij de D-pony's ging de titel naar de luxe, jeugdige 4-jarige Quintana van 't Molenbosch ster van de fam. Sanders uit Liempde. Reservekampioen was de juist al hele volwassen aandoende 3-jarige Danique van de Puttehof ster (Don Cremello du Bois x Lamento III) gefokt door G. van de Putte-de Vries uit Zuidbroek en eigendom van Edwin Jansen uit Elst. De andere koplopers waren de 3-jarige Sunset van de Ponderosahoeve ster (Don Cremello du Bois x First Stayerhof's Ramzi H) van Elise Teunissen, Zieso ster (v. Le Matsjo) gefokt door J. Hoff uit Westerhaar en eigendom van Gino De Landtsheer uit Lokeren (B), Charming Girl van de Ponderosahoeve ster (Orchard Boginov x First Stayerhof's Ramzi H) van Elise Teunissen, Layla voorlopig keur (Lobeke ox x Neron) van Maaike Vink uit Haarlem, My Perfect Little Lady keur (Bazargan ox x Alympia), gefokt door G. Bos-Vermeer uit Bunschoten en eigendom van R. Tappij Gielen uit Oud-Gastel, en Futuro elite (King Stayerhof's Jango x Viva la Bam) van Elise Teunissen.

Lady Sunday keur prest.sport (FS Coco Jambo x Krimh ox) van C.W.A. Broers uit Oisterwijk is voor de tweede maal Nationaal kampioen van de E-pony's geworden. Reservekampioen van deze fokrichting is Angel's Abigail AT (Goldstar du Bois x Leun's Veld 's Winston) van fokker/eigenaar A.G.M. Teunissen uit Bennekom en mede eigendom van Slemmer uit Ederveen.

In de onlangs opgerichte nieuwe fokrichting van het NRPS, de Nederlandse Sportpony NSP voor pony's tot 1.57m met minder dan 12,5% Arabisch bloed, werden op deze keuring vier sterpredicaten toegekend. De kampioen is Katootje TK, 1.56m hoge dochter van Cupido uit een merrie van Londonderry x De Niro. Fokker P. Kuijpers uit Nuenen, eigenaresse Tessa van Lith uit Randwijk. Veulenkampioen van de NSP is Dyade Thires van Stal Goiya's (Gruyters Bruno Mars x Sulaatik's Valdez x Soden Lleu Llaw Gyffes) van Esther van Eck uit Kockengen.

Gabber, de kampioen van de dressuurveulens, stamt van Gladiator x Zhivago x Purioso. Fokker/eigenaar M. Benders uit Grubbenvorst. Reservekampioen is Aphrodite B (Inclusive x Cantos x Locato) van C.A.G. Brouwers-Sleegers uit Lieshout.Bij de springgefokte veulens ging de titel naar gummibal Cash-Coin van de Laarse Heide (Cash-Maker van de Laarse Heide x Quidam de Revel x Carthago) van R. Zandbergen uit Zundert.Bij de rijpaardveulens Reg.A dressuurgefokt kwam Go Pro van Nova Stables als indrukwekkende kampioen naar voren. (foto hierboven) Hij stamt van Glock's Toto jr. uit Sensanova ster (v. Johnson uit Saroya II keur prest.sport v. Voltaire x Ramiro) van de fam. Duyvestijn uit Stapelmoorerheide/Beerta. Nauw verwant aan dit veulen is de kampioen Bestgaand Sanmourano van Nova Stables (v. San Amour I uit Soraya II), die heel netjes werd voorgesteld door Rianne Duyvestijn en beloond werd met 82 punten. De reserve veulenkampioen is de schabrakbonte Wiringherlant's Only Once (Electron x Spielberg x Isala's Orient) van A. van Tongeren uit Eede. De kampioen van de Reg.A springveulens Sakura van het Grote Blaar (v. Casago) is niet de eerste nakomeling van Harla-W ster (Bodinus x Royal Bravour x Ulster) die Nationaal kampioen wordt. Fokker en eigenaar mw. A.J. Postma-Kamphorst uit Hall. Jeugdkampioen van de rijpaarden is het jaarling Gawahir Dancing K (Glock's Toto jr. x Charmeur x Prins Alfred) van Jeltsje Veenstra en Roderick Faber uit Boarnbergum. Een mooie merrie met maat en formaat en beste bewegingen.

Merrieveulenkampioen bij de pony's Anouk van Equi Center (v. Kasanova van Klaverborch) is een vrijwel exacte kopie van haar moeder Jindy van 't Schoor (Irakion x Rocky x Kantje's Ronaldo). Grappig detail: Jindy werd precies zes jaar geleden op 10 augustus 2013 Nationaal kampioen. Volgens de fokkers en eigenaren Jaap en Mirjam Bekkers uit St. Oedenrode zijn ook de karakters van moeder en dochter identiek. (foto Anouk van Equi Center staat als thumbnail op de homepage)Reservekampioen was hier Sparcle (v. Escobar), dochter van de E-ponykampioen Lady Sunday keur prest.sport van C.W.A. Broers uit Oisterwijk.De titel bij de hengstveulens ging naar Wonderboy FN (Leuns Veld Winston jr x Don Cremello du Bois x Verona's Bo-Gi) van Fabiënne Berns uit Pannerden. Reservekampioen was Zidane (Zip x Kierow van Klaverborch x Nieuwmoed's Erasco) van Piet Verkerk uit Werkhoven.Register A ponykampioenen zijn Divago van 't Molenbosch (Dance Star AT x Vlegel uit Goana elite röntgen preferent prest.fok) van R. Sanders uit Liempde, en Isabelle (Jonker's Jayden x Klein Roderijs Cocktail x Le Matsjo) van A.J.M. Elema uit Siddeburen. Reservekampioenen Reg.A Cooper van 't Gildeland (Coeur Noble x Kinetic Wizard x First Stayerhof's Ramzi H) van H.J. van Kalkeren uit Lienden en Dancing Queen (Dance Star AT x Idzard x Condor ox) van Hans Verwijst uit Uden.

bron: Persbericht NRPS