SK KWPN: Casall-dochter is kampioen van Overijssel

SK KWPN: Casall-dochter is kampioen van Overijssel
Op de prachtige locatie van CSI Twente in Geesteren kwamen vandaag fraaie kampioenen naar voren op de Centrale Keuring. In de springrichting eiste de zeer complete Casall-dochter Elin de titel op, terwijl de elegante en lichtvoetig bewegende Ice Princess STH (v.Davino V.O.D.) kampioen werd bij de dressuurmerries.
Kampioen in de springrichting werd de opvallende Casall-dochter Elin van Benny Wezenberg

In de springrichting maakte de Casall-dochter Elin (uit Tum Tum Reto v.Carland, fokker Pieter Dolfsma) van Benny Wezenberg haar favorietenrol waar. Eerder was ze al topscoorder met 90 punten voor het springen op de stamboekkeuring. In de kampioenskeuring op deze CK nam ze het met succes op tegen de extra gemodelleerde Wizzerd WV-dochter Florendence WV keur sport-spr (uit W-Nodence v.Silverstone) van combinatie Wessels/Vetker uit Wierden. Laatstgenoemde stond op kop van een goede groep vier- tot en met zevenjarigen, waarvan de beste vier zijn uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring voor de rubriek keur- en elitemerries. “Het zijn twee hele aansprekende merries. De kampioensmerrie van Casall is charmant, staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een goede bovenlijn. Op de stamboekkeuring heeft ze geweldig gesprongen en ook aan de hand laat ze zich atletisch zien”, sprak Arnold Kootstra namens de jury. Bij de driejarigen zijn twee merries uitgenodigd voor de NMK; de als tweede geplaatste Comme Il Faut-dochter Inelaheleen W (uit Enela-Heleen stb v.Albaran xx) van Jan Greve, die een aansprekend model combineert met een gemakkelijke bewegingsvorm en goede springpunten, en de als vierde geplaatste Identity VDP ster d-oc (Air Jordan Z uit Noraly keur prest v.Goodtimes) van fokkers Arend en Arend-Jan van de Pol uit Bathmen. Deze merrie is goed ontwikkeld en scoorde eerder al 85 punten voor het springen. Net als de kampioen Elin (v.Casall) kan ook de als derde geëindigde Montanban (Monte Bellini uit Grenoble v.Chambertin, fokker F.R. Sanktjohanser uit Loningen) van Benny Wezenberg vanwege haar buitenlandse registratienummer niet afgevaardigd worden naar de NMK.
Voor de NMK-rubriek voor vier- tot en met zevenjarigen mogen tevens naar Ermelo: de bloedgemaakte Ustinov-dochter Eulanda elite (uit Ulanda ster pref prest v.Ircolando, fokker P.A. Wouters uit Knegsel) van W.C.G. Scholten uit Lichtenvoorde, de goed gemodelleerde Dakar VDL-dochter Hamanta B elite IBOP-spr (uit Rhamanta ster prest v.Indorado) van fokker H.A. Brinkman uit Nieuwleusen en de goed geteste Going for Gold elite EPTM-spr (83ptn) (Zapatero VDL uit Sharon ster v.Corland, fokker Stal Vogelzang uit Ommen) van Marissa Kamphuis en Karin Prins uit Dedemsvaart.
Ice Princess STH (v.Davino V.O.D.) van familie Nekeman liep met veel overtuiging naar de kampioenstitel

Bij de driejarige dressuurmerries mogen eveneens twee opvallende merries naar de NMK. Allereerst de zeer elegante, jeugdige kampioensmerrie Ice Princess STH ter prok (Davino V.O.D. uit Belle Vurona elite IBOP-dres sport-dres v.Fürst Heinrich) van fokkers Lens en Berna Nekeman uit Hasselt. “Deze bloedgemaakte merrie heeft een mooi model en een hele goede draf, waarin ze veel techniek heeft, goed met de schoft omhoog beweegt en daarbij heel lichtvoetig is. Ook haar stap is ruim en zuiver. Dat in combinatie met 85 punten voor de galop maken haar een heel compleet dressuurpaard”, lichtte Marian Dorresteijn toe. In Ermelo krijgt ze vanuit Overijssel gezelschap van de andere merrie die 85 punten verdiende voor beweging op de stamboekkeuring: Scandic’s halfzus Inoraline W (Johnson uit Noraline elite sport-dres pref prest v.Amiral) van fokker Jan Greve. Deze royaal ontwikkelde merrie valt op met haar tactvolle draf waarin ze met veel kracht en houding door de baan ging. Op de stamboekkeuring kreeg ze hier al 95 punten voor. In de kampioenskeuring won Ice Princess STH het van de met veel houding bewegende Efony SMH elite sport-spr (Zhivago uit Zhefony SMH ster prok pref v.Prestige VDL, fokker Minne Hovenga uit Jelsum) van Kim de Boer-Mac Fadyen uit Nieuwleusen. Deze krachtpatser presteert in het Z2 en kreeg een uitnodiging voor de NMK bij de keur- en elitemerries.

In beide fokrichtingen mogen vier veulens naar de Nationale Veulenkeuring. Kampioen in de dressuurrichting mag de Grand Galaxy Win-dochter Lady Cantate (uit Cantate stb-ext prok v.Desperados) van Jan Zandman uit Den Ham. Dit mooi gemodelleerde merrieveulen heeft een goed gevormde voorhand en valt in beweging telkens op met haar gemak en zelfhouding. In de springrichting bleek Lamira (Emir R uit Damira keur EPTM-spr v.Tolan R) van fokker H. Schottert uit Giethmen de beste. Dit merrieveulen verdiende de kampioenstitel dankzij haar goede model met sterke bovenlijn en atletische opdruk. Ze galoppeert met een goed lichaamsgebruik en lossigheid.

Voor de voorselectie van de Pavo Cup kwam een select groepje naar Geesteren, maar de kwaliteit was opvallend. Vier van de vijf beoordeelde vierjarigen zijn gekwalificeerd voor de halve finale. Met 82 punten viel Hilton (Carlton Hill VDL uit Rivira keur sport-dres v.Jazz) onder Vai Bruntink het meest positief op. Deze grootramige hengst beweegt met veel kracht en afdruk, en kreeg gedurende de verrichting een steeds mooiere houding. Bij de vijfjarigen mogen vier van de zes door. De stermerrie Jolene (Jazz uit Fleur v.Fidertanz) liep onder Rom Vermunt naar 81 punten. Deze merrie loopt met veel tritt in de benen en toonde met name een hele fijne draf, waarbij de aanleuning soms nog iets wisselend was.

Bekijk hier de volledige uitslagen