OPGELET: Diepvriesrietjes van frauduleuze oorsprong in omloop

OPGELET: Diepvriesrietjes van frauduleuze oorsprong in omloop

Een groot aanbod aan rietjes van tal van GFE-hengsten - en van KANNAN in het bijzonder - groeit momenteel op verschillende veilingsites en sociale netwerken.

Naast het feit dat het mogelijk is om dezelfde rietjes van de GFE te verkrijgen, samen met alle noodzakelijke garanties van oorsprong, opslag en vruchtbaarheid die nuttig zijn voor fokkers, willen we de aandacht van kopers vestigen op het feit dat, hoewel sommige rietjes legitiem eigendom kunnen zijn van hun verkopers, dit helaas niet altijd het geval is!

Er lopen momenteel verschillende van dergelijke veilingen en eerlijke kopers lopen het risico onvrijwillig te worden meegesleurd in onverwachte complicaties.

Om dit risico te beperken en betrouwbare informatie te verkrijgen over de kwaliteit van de rietjes die op deze manier worden aangeboden, wordt het ten zeerste aanbevolen dat verkoopbemiddelaars en kopers van verkopers een minimum aan transparantie en traceerbaarheid vragen door de volgende informatie te vragen voordat ze hun aankoop voltooien:

- Een nauwkeurige beschrijving van de rietjes inclusief informatie over de kleur, het productiecentrum, de datum en het referentienummer van de ejaculatie waaruit ze afkomstig zijn.

- Een kopie van het originele gezondheidstransportdocument dat bij het wisselen van opslaglocatie bij elk rietje moet passen.

- Een kopie van het Europese gezondheidscertificaat dat nu vereist is voor het vervoer van rietjes tussen lidstaten.

- Aankoopbewijs door de verkoper van de vorige eigenaar van de rietjes die te koop worden aangeboden.

Wees uiterst voorzichtig bij het omgaan met verkopers die dergelijke documenten weigeren of niet kunnen overhandigen. Dit advies is van toepassing op KANNAN, maar geldt ook voor alle andere hengsten van wie er rietjes worden geveild die in strijd zijn met de gezondheidsregels, minimale traceerbaarheidseisen en regels voor goed gedrag op het gebied van opslag en transport.

Bron: Persbericht