Lilyfee (v. GLOCK’S Toto jr.) topscoorder op eerste Gelderse keuringsdag

Lilyfee (v. GLOCK’S Toto jr.) topscoorder op eerste Gelderse keuringsdag

Gisteren stonden in Epe en Kootwijkerbroek de eerste twee stamboekopnames voor Gelderland op het programma. De jury bestaande uit Bart Bax en Floor Dröge kreeg interessante paarden aangeboden en konden veel hoge punten kwijt.


De dag begon bij de Familie van Norel in Epe. Zij hadden een nieuw gedeelte bestraat, daar konden de paarden in alle rust worden voorgesteld. “Dat was echt een verbetering”, zegt regioinspecteur Bart Bax. “Er heerste daar veel meer rust waardoor we heel fijn konden werken. En ook in de baan was het rustig en lieten de paarden zich fijn zien.”

Hoogst scorende merrie was Lavendel Ceroon (Expression uit Whistly keur EPTM van Oscar, fokker G.W. van Norel in Wapenveld) met 85/80. Bax: “Een goed ontwikkelde merrie met veel front en bespiering, een mooie schoft-schouderpartij, en een hard fundament. In stap zou ze nog iets meer los mogen laten, maar de draf was goed bergop met een goede techniek, mooi gesloten en ze schakelde makkelijk. Daarvoor kreeg zij 85 punten. De galop kreeg net als de stap 75. Hierin had ze nog iets veel snelheid nodig om haar balans te houden. De houding was echter wel goed en hiervoor kreeg ze 80.

Twee merries kregen 80-80 in Epe. De Hitmaker-dochter Ladyana (uit Faydana van Uphill, fokker G.J. en J.G. Steenbergen uit Wapenveld en geregistreerd bij Paardenhouderij Boeve uit Heerde) is een royaal ontwikkelde merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. Ze heeft een sprekend hoofd en een mooi front. Haar romprichting is iets neerwaarts maar dat compenseert ze goed in beweging. Haar draf is goed gesloten, opwaarts met een mooie techniek en een goed achterbeengebruik. Daarvoor kreeg zij 85 punten. De galop en de houding en balans beloonden we met 80. Ze bleef steeds mooi bergop en had een goede balans. De stap was zuiver en actief, maar ze mocht iets meer tot schrijden komen. Daarvoor 70.”

Grand Galaxy Win tekende voor het vaderschap van de tweede 80/80 merrie. Lanella werd door Gert-Willem van Norel gefokt uit Chanella keur IBOP-dr van Oscar. “Een merrie met veel front, een sterke bovenlijn en een goed gevormde croupe. Ze kreeg 85 punten voor haar lichtvoetige draf waarin ze een goed gebruik van het achterbeen liet zien, en veel balans. De galop werd beloond met 80. Hierin liet ze veel houding en een goede techniek zien en ze changeerde gemakkelijk.”

Kootwijkerbroek
Vervolgens verhuisde de organisatie en de jury naar Kootwijkerbroek om daar gedurende de middag en avond nog een hele set merrie te keuren. De BBQ stond aan wat resulteerde in een gezellige keuring met veel publiek. Waarbij de paarden zich met name in draf goed lieten zien. Topscorer van de middag was de door Irene Ahne-Schillemans gefokte Lillyfee. Moet vier keer 85 en een 90 voor houding gaf de dochter van Glock’s Toto jr. (uit Emara M elite sport-dr PROK van Ziësto) haarvisitekaartje af. Bax: “Een merrie met zeer veel uitstraling, een mooi model dat heel goed in de verbindingen staat, een mooie bovenlijn heeft en een aansprekend front. Ze beweegt met een goede techniek, veel souplesse, altijd bergop en vertoont daarbij afdruk en veel schakelvermogen.

Met 85/80 had ook de Sir Donnerhall-dochter Lovelia de ogen op zich gericht. Zij werd gefokt door M. Aerts uit St. Willibrord uit Pearllia elite preferent prestatie van Gribaldi. Bax: “Een merrie met veel uitstraling die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. Ze heeft een mooi front met een lange hals die goed bespierd is en heeft een sterke bovenlijn en is in het bezit van een hard fundament. In draf toonde ze veel souplesse, takt en kracht. De stap is ruim en taktmatig. Beide gangen kregen 80 punten. In galop liet ze veel afdruk en ruimte zien, maar mocht wat meer balans tonen voor hogere punten.

Lavendel Rose, een dochter van Spielberg uit Bleu Rose ster IBOP-dr PROK van Johnson, fokker gebroeders Bosch uit Luttenberg, liet 80/85 noteren. Bax: “Een merrie met veel uitstraling, een sprekend hoofd, een mooi front en een sterke bovenlijn. In beweging is zij wellicht niet het meest spectaculair, maar bijzonder functioneel met een goed gebruik van het achterbeen, een goede houding, veel lichaamsgebruik, veel afruk waarbij ze makkelijk schakelde.  

Vijf keer 80/80
In Kootwijkerbroek waren vijf merries die met 80-80 naar huis gingen. De eerste daarvan was Luhta B, een dochter van High Five U.S. uit de bekende merrie Wiona B elite preferent IBOP-dr, Sport-dr, PROK van San Remo. Zij werd gefokt door F. Blitterswijk uit Nieuwland, Bax: “Een voldoende ontwikkelde merrie met een mooi front, een lichte hoofd-halsverbinding, met de hals er mooi op. Ze heeft een sterke bovenlijn met een correct en hard fundament, In beweging valt ze op met haar techniek en opwaartse manier van lopen met veel kracht. In galop zou ze iets meer rust mogen vertonen.

Lexie DXB is een dochter van Ferdeaux uit I am Special ster PROK van Charmeur, fokker K.F. Gerrits uit Heusden. Bax: “Een merrie met veel uitstraling, een goed gespierde hals die er goed op staat, en een goed ontwikkelde schoft die iets meer kon doorlopen in de rug, maar met een goed bespierde bovenlijn. Ze bewoog met veel houding en een goed actief gebruik van het achterbeen, in galop mocht ze iets meer balans vertonen.

Rousseau-dochter Linola M (uit Winola elite pref prest PROK van Flemmingh, fokker J. Mol uit Diepenheim) zou iets meer ontwikkeld mogen zijn maar heeft een sprekend hoofd, een licht hoofd-halsverbinding, een goede schoft die mooi lang doorloopt in de rug en correct beenwerk. Zij heeft een goede techniek van bewegen waarbij ze veel lichaamsgebruik vertoont, en een goede ruimte en souplesse. De stap is zuiver, maar ze zou iets meer bodem mogen nemen.

Lakita-K is een dochter van Charmeur uit Ekita PROK van Voice, gefokt bij A.G. en J.W.M. van der Kraats uit Putten. Bax: “Een merrie met veel front, een goede schoft-schouderpartij, sterke bovenlijn en een hard fundament. Ze beweegt met veel takt, afdruk en een goede techniek. Daarbij is zij steeds bergop, toont veel houding en schakelt ze makkelijk.

En ook Expression had een dochter met 80/80 score. Dit was Lafeera Altena (uit Afeera ster d-oc van Rhodium, fokker J. Timmermans uit Moordrecht). Bax: “Een zeer goed ontwikkelde merrie met een iets neerwaartse romprichting, een goed front, sprekend hoofd en een goed bespierde bovenlijn. Ze beweegt lichtvoetig met souplesse en een goede techniek. Om nog hoger te scoren zou ze nog iets geslotener mogen blijven.

Bron: KWPN