Veulenveiling Midden-Nederland breekt met tendens en stijgt

Veulenveiling Midden-Nederland breekt met tendens en stijgt

Op de zeventiende editie van Veulenveiling Midden-Nederland werden de veulens uit de sterke collectie naar waarde beloond. Met gemiddeld een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, kijkt de organisatie tevreden terug. 

Onder grote belangstelling kwamen vandaag 64 topveulens onder de hamer in Lunteren.De Nieuwe Heuvel was ook dit jaar met veel zorg aangekleed en de nieuwe indeling met een VIP-loge aan beide kanten, viel - net als de welkomstcocktails van Lobsters - duidelijk in de smaak. Zelfs op een doordeweekse avond, bleef het publiek tot het eind aanwezig. Afgelopen weken is gebleken dat het momenteel een kopersmarkt betreft en dat was onze buitenlandse klandizie niet ontgaan. De telefoon stond roodgloeiend. Orson JZ (v.Desperado uit Elsarina elite prok IBOP-dres v.Jazz) bleef voor 20.000 euro uiteindelijk behouden voor de Nederlandse vlag en gaat naar een getalenteerde jonge amazone. Jan Zeewuster mocht breed glimlachend de ereronde draven met zijn fokproduct.

Goede start
Traditiegetrouw werd de veiling geopend met twee items voor het goede doel. Dit jaar werden voor KiKa een prachtig bronzen hert en het schilderij ‘Horse In Blue’ geveild. In totaal mag de veiling een cheque uitschrijven ter waarde van 6.800 euro! 
Vervolgens werd met On the Flow (Glocks Toto Jr uit Hippolyta NL IBOP-dres v.Charmeur) aan het begin van de avond al de toon gezet. Dit hengstveulen uit het lijntje van Special D werd gefokt door F.G.J Sturkenboom en mag voor 19.000 euro zijn stal verlaten. Direct daarna volgde Poker-Boy Paulowna Z (v.Poker de Mariposa) als duurste springveulen voor 9.500 euro. Dit fokproduct van Ans Keppel uit Anna Paulowna is gefokt uit de halfzus van Carrera VDL en daarmee ook nauw verwant aan Tinka’s Boy. In de pauze werden de dit voorjaar goedgekeurde hengsten King van het Haarbosch en Lay-Out in het zonnetje gezet. 

Fontaine TN geeft visitekaartje af
De jonge belofte Fontaine TN maakte goede sier met drie kwaliteitsvolle veulens in de collectie. Zijn zoon Onassis GBL (uit Vicky Louwra ster v.Ferro, f:Gebr. Lohuis) bracht 16.000 euro in het laatje. En via de telefoon werd er vanuit de Verenigde Staten geïnvesteerd in Ofantaine (uit Heerlijke Roos elite prok EPTM-dres v.Apache, f: E. Borgers te Putten). De nakomelingen van Glock’s Toto Jr blijven ook in trek. Zo tikte Odessa Karla (uit Encanta Karla elite prok sport-dres v.Vivaldi, f: fam Loeters) precies de 15.000 euro aan. Dit merrieveulen uit een Prix St George merrie heeft alles in huis om mooie dressuurcarrière na te jagen. Ook voor Odiva Corieta Texel (uit Diva Corieta Texel elite D-OC sport-dres v.Jazz, f: W.T van der Linde) gingen de handen vlot omhoog, veilingmeester Johan Wilmink liet de hamer vallen bij 11.000 euro. Oceanney HL (v.For Romance uit Honey elite d-oc sport-dres v.Johnson) stopte de teller bij 12.000 euro. 

Last best
Last best, bleek ook dit jaar op te gaan. Kees vd Raepshille ging al viraal op social media en kon daarom op biedingen uit de dressuurwereld rekenen: 29.000 euro bracht dit dravend spektakelstuk op, die we ongetwijfeld over enkele jaren zien imponeren in de dressuurring. One More Dream (v.Sezuan uit Daydream v.De Niro) en Officer Fitch US (v.Furst Romancier uit It’s a Lichy prok v.Hotline) mochten als één van de laatste veulentjes de baan betreden. Maar voor een goede, blijven mensen wachten. De Furst Romancier uit de halfzus van de goedgekeurde Painted Black draafde met veel techniek in de benen naar 17.000 euro, opnieuw een succes voor Unlimited Stables die in Lunteren een thuiswedstrijd viert. Op de jonge Sezuan van Leander de Heer werd ook ruimschoots geboden, waaronder via 5 telefonische bieders. Uiteindelijk had één van die geïnteresseerden de langste adem; voor 18.000 euro maakt dit veulen de oversteek naar Amerika!

Buitenland koopt ruim in
Het op één na duurste springveulen, Octavus Eickenrode, mag ook de reis naar de Verenigde Staten gaan maken. Dit hengstveulen van Harley VDL (uit Boracific VDL elite prok sport-spr prest v.Indorado, f: Johan en Aline van der Waaij uit Kootwijkerbroek) komt uit een moederlijn waarin sport sterk verankerd is en hij zal net als zijn broers zijn geluk mogen beproeven in het buitenland. De Cornet Obolensky-zoon Canzaro Z (mv.Balougran, f: Bert Vink te IJsselstein), Oquento HSH (Quite Capitol x Cento f: H. Smalbraak) en Oceana van ’t Kalmthout (Balou du Rouet Z x Goldfever, f: Marcel Oomen) gaan eveneens de grens over: zij worden verwacht in Ierland. Orlando (Blue Hors Kingston uit Hanette elite prok sport-dres IBOP-dres v.Johnson, f: S.P. de Lange) gaat naar Koeweit, terwijl een koper uit Taiwan investeerde in Okaronia (Expression uit Karonia ster v.Glock’s Toto Jr, f: G.W. van Norel).

Lichte stijging

Zo komt de gemiddelde prijs op 8.600 euro neer, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Minder uitschieters, maar juist meer kwaliteit en bijbehorende prijzen in de breedte. Voorzitter Joop van Wessel blikt dan ook tevreden terug: “We hebben een top veiling gehad, met veel interesse vanuit binnen- en buitenland. Vooraf hadden we al vertrouwen in onze collectie en dat dit erkend wordt, is natuurlijk super. De VIP was weer uitverkocht en de hal afgeladen met publiek, een topsfeer met veel kopers en gezelligheid. Fantastisch!”


Bron: KWPN