Eerste KWPN keuring met kruisproducten

Eerste KWPN keuring met kruisproducten

Enkele jaren geleden heeft het KWPN het mogelijk gemaakt om nakomelingen van KWPN-goedgekeurde hengsten , gekruist met een raszuivere Lusitano-of Pre merrie te registreren in het register A van het KWPN. Dit is gedaan om bij de dressuurpaarden een bloedspreiding te krijgen. Voldoen de nakomelingen aan de criteria die nodig zijn voor stamboekopname, dan kunnen deze opgenomen worden in het stamboek waarmee ze ook in aanmerking komen voor predicaten.

Op deze manier hoopt het KWPN een nog beter dressuurpaard te fokken. De Lusitano, als ook de Pre, worden geprezen om hun grote vermogen om te kunnen verzamelen, alsook hun grote aanleg voor passage en piaffe. Door deze merries te kruisen met een KWPN-hengst, voeg je deze sterke eigenschappen toe.

B Register

Inmiddels is het ook mogelijk om veulens geboren uit een KWPN moeder en een Lusitano- of PRE vader te registreren bij het KWPN. Deze worden dan opgenomen in het B register.

B Register kan ook deelnemen aan competities

Paarden in het Register B, zijn in principe uitgesloten van deelname aan reguliere exterieur keuringen. Echter zijn er zeker mogelijkheden. Zij hebben wel de mogelijkheid om deel te nemen aan jonge paardencompetities. Denk hierbij aan de Pavo Cup en de Blom Cup. Op deze manier komen ze ook in aanmerking voor selectie voor het Wereldkampioenschap jonge dressuur- of springpaarden. Op basis van hun nakomelingen kunnen B Register paarden ook het sportpredicaat krijgen. Na goedkeuring van het Algemeen Bestuur kunnen hengsten ook deelnemen aan het hengstenselectietraject om uiteindelijk goedgekeurd te worden bij het KWPN.

Eerste keuring drie augustus

Woensdag drie augustus zal de eerste keuring voor deze kruisproducten gaan plaats vinden. Dit gebeurt op het Nederlands Hippisch Centrum in Ermelo Deze kruisingen gaan beoordeeld worden door een KWPN-jury.

bron: KWPN