Contendro I-dochter Cillmiko van uitzonderlijke klasse in Enter

Contendro I-dochter Cillmiko van uitzonderlijke klasse in Enter
Regio Overijssel startte vandaag het merriekeuringsseizoen bij Van Straaten in Den Ham en Enterbrook in Enter. Diverse springmerries sprongen naar 80 punten en de negenjarige Contendro I-dochter Cillmiko B deed daar zelfs nog een schepje bovenop.

In navolging van de keuringen op sportstallen vorig jaar, een geslaagd experiment in regio Overijssel, werd het regionale keuringsseizoen vandaag geopend bij Familie Van Straaten in Den Ham en Dekstation Enterbrook in Enter. “Het is ons vorig jaar goed bevallen om groepen paarden op sportstallen te keuren. We zijn vanochtend begonnen bij familie Van Straaten, die zelf 12 merries aanboden en daarnaast waren er nog zes van andere eigenaren. In totaal waren er 9 die het sterpredicaat verdienden of sterwaardig zijn verklaard. Over het algemeen troffen we hier jeugdige, atletische paarden die met opvallend goede reflexen sprongen. Ook waren de paarden goed voorbereid en te beoordelen, dus het was voor ons prettig werken”, vertelt Henk Dirksen. Onder hen twee merries die voor 80 punten springen, beide in eigendom van Van Straaten. Allereerst de Carrera VDL-dochter Icarronne-S prok (uit Elordonne S elite EPTM-spr v.Lord Z). “Deze jeugdige merrie staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en heeft een ruime galop. Voor alle springonderdelen hebben we haar 80 punten gegeven. Ze sprong met goede reflexen, een goede techniek en lichaamsgebruik en toonde veel vermogen.” Voor het exterieur kreeg de merrie 70 punten. Met dezelfde bovenbalk van 70/80 is de register A-merrie Ibabella-S prok (Mylord Carthago uit Babella-S elite EPTM-spr v.Verdi) van fokker Van Straaten sterwaardig bevonden. “Deze merrie is aan de kleine kant maar beschikt wel over een goede lengte in het lichaam. Ze heeft een lichtvoetige galop en springt met snelle reflexen, goed met de schoft omhoog en toonde telkens een goede sprongafloop. Voor zowel de techniek als reflexen heeft ze 85 punten gekregen.”

In Enterbrook kreeg het juryteam 15 spring- en twee dressuurmerries te beoordelen. Acht springmerries zijn ster verklaard. “De driejarigen deden het netjes maar daar waren geen echte uitschieters. Bij de oudere merries hebben we wel een paar opvallende gezien.” Zo sprong de negenjarige Cillmiko B (Contendro I uit Ubriko stb v.Larino) van fokker H.J. Hietbrink naar de 85 punten. Daarnaast kreeg ze 75 punten voor het exterieur. “Deze merrie is royaal ontwikkeld, heeft een goede voorhand en sterke bovenlijn. Bij het springen toonde ze zich heel ongecompliceerd. Ze galoppeert actief en bouwde duidelijk op bij het springen. Gezien haar leeftijd hebben we de hindernissen wat meer opgetrokken, ze springt met een goed lichaamsgebruik, techniek en vermogen”, lichtte Henk Dirksen toe.



De zesjarige Florendence WV (Wizzerd WV uit W-Nodence v.Silverstone) van combinatie Wessels/Vetker heeft al het sportpredicaat op zak en kreeg het sterpredicaat vandaag in Enter dankzij 80 punten voor het exterieur. “Een goed ontwikkelde merrie met een fraai hoofd, halsvorm en schoft/schouder-partij. Een hele aansprekende merrie met correct fundament die bovendien al geklasseerd is in het Z-springen.”

De inspecteur is tevreden. “We hebben prima kunnen werken vandaag en er was weinig ondereind. De correctheid van het fundament hebben we wel hoog in het vaandel, dus enkele merries konden we om die reden geen ster maken. Deze lijn is ingezet en daar blijven we ook duidelijk op selecteren. Ik kijk uit naar de rest van het seizoen in Overijssel!”, aldus Dirksen.

Bekijk de volledige uitslagen van Den Ham en Enter