Arezzo VDL en Dallas VDL leveren toppers stamboekkeuring Groningen

Arezzo VDL en Dallas VDL leveren toppers stamboekkeuring Groningen

Onder goede publieke belangstelling vond gisteren de Groningse stamboekkeuring in Winschoten plaats. Dochters van Arezzo VDL en Dallas VDL sprongen naar 85 punten en kregen 80 voor exterieur.

Van de 23 springmerries werden er 17 ster, en van de 24 dressuurmerries waren dat er 11. Met een bovenbalk van 80/85 kende de keuring twee uitschieters in Linderella (Arezzo VDL uit Ginderella keur IBOP-spr van Indoctro) van fokkers Arend van Ittersum en de VDL Stud, en Lacinda-Herma (Dallas VDL uit Charlotte elite IBOP-spr sport-spr PROK van Verdi, fokker W. Stienstra uit Opende) van Menko en Elsa Jongeling. “De Arezzo VDL-merrie is een grootramige merrie van 1.69m met een scherp model en aansprekende voorhand. Ze galoppeert actief en met veel balans. Bij het springen liet ze een hele constante verrichting zien; elke sprong is ze vlug boven, bukt ze goed en behoudt ze goed het overzicht. Daarbij is ze voldoende los in het lichaam en laat ze atletisch vermogen zien. De Dallas VDL-dochter is een jeugdige, charmante merrie met bloed en hard fundament. Haar galop is voldoende ruim en ze heeft heel veel inzet bij het springen, is vlug boven en springt met veel afdruk. Deze Lacinda-Herma heeft het hoogtepunt soms nog wat ver achter de sprong liggen, maar doet het allemaal met veel gemak en lijkt ook over veel vermogen te beschikken”, licht inspecteur Bart Henstra toe.

Goede sprongafloop
Nog vijf merries sprongen naar 80 punten. Lasstien-H (Grandorado TN uit Chrisstien H ster van Casantos, fokker H. Heeres uit Stadskanaal) en de vijfjarige Jazzanula-N (Corland uit Zazanula N elite IBOP-spr PROK van Silverstone) van fokker Wim van Nispen verdienden het sterpredicaat met 75 punten voor exterieur. “De driejarige Grandorado TN-dochter is een jeugdig bloedpaard met lossigheid. Ze galoppeert lichtvoetig, is vlug en maakt de sprong telkens goed af achter. De Corland-dochter van Van Nispen is een sympathieke merrie met veel merrieopdruk. Ze springt met veel afdruk, is voorzichtig, heeft een vlug voorbeen en lijkt voldoende vermogen te hebben.” Met 70/80 verdienden de goed in het rechthoeksmodel staande, vlugge en goed basculerende Lenthe-D (Bubalu VDL uit Hosta HBC elite EPTM-spr PROK van Charisma) van fokkers S.J. Dijkema en E. Dijkema, de vlugge en achter de sprong goed afmakende Dallas VDL-dochter Levive BMH (uit Daniëlle J.W.B. PROK van Corland) van fokker W. van der Bij, alsook de voldoende ontwikkelde, op de steilsprong goed terugspringende en goed lichaamsgebruik vertonende Luna (Contendro II uit Witvoet C van Placido) van fokker E. Lalkens het sterpredicaat.

Twee keer 80/80
Bij de dressuur was het wel wat zoeken, stelt jurylid Henk Dirksen. “Een aantal paarden misten de zuiverheid in stap, en de houding bleek een aandachtspunt vandaag.” Aan twee merries kon de mooie bovenbalk van 80/80 worden vergeven. De Grand Galaxy Win-dochter Lou Lou HF (uit Bonbini elite IBOP-dres sport-dres PROK van Oscar) van fokker J. Ballard Haralson uit Newnan, en de Gamble H-dochter La Diva (uit Wilrita elite IBOP-dres sport-dres PROK van Haarlem, fokker A. Rijpma uit Lieveren) van Jan Brouwer uit Zevenhuizen. “De Grand Galaxy Win komt uit een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Carlton Hill VDL en zij is een jeugdige merrie met een hele aansprekende voorhand en goede bovenlijn. Ze beweegt niet spectaculair maar wel heel functioneel en lichtvoetig. Dezelfde punten behaalde La Diva, die opviel met haar goede rechthoeksmodel en aansprekende voorhand. Ze draaft met goede beentechniek en een sterk achterbeengebruik, en ze galoppeert heel actief.” Jan Brouwer zag ook zijn zelfgefokte Gamble H-dochter La Vita (uit San Sira van San Amour) ster worden met 80 punten voor beweging. Deze voldoende langgelijnde merrie draaft lichtvoetig en galoppeert actief. Ze kreeg 75 punten voor exterieur.

Glamourdales met 85 galop
Ook de Glamourdale-dochter Lola (uit Ganzania BH PROK van Belissimo M, fokker M.P.H. Pouwels uit Agelo) van H.A. Schaaf-Linthorst uit Hellendoorn werd ster met 75/80. “Dit is een jeugdige merrie met uitstraling en een hele goede galop. Ze galoppeert lichtvoetig, met veel balans en gemak, en kan al goed changeren”, vertelt Dirksen. Lola kreeg 85 punten voor galop. Precies dezelfde punten behaalde de Glamourdale-dochter Keecie Waldie (uit Truwaldie ster van Gribaldi) van fokker A. Hoving uit Garmerwolde. “Ook dit is een heel goed galopperende dochter van Glamourdale. Ze staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een goede voorhand. In galop is ze heel actief, heeft ze veel kracht, afdruk en balans. In draf valt haar lichtvoetigheid en beentechniek positief op.” Met 70/80 verdienden de met veel beentechniek bewegende Lafayett (Ebony uit Washington A elite IBOP-dres sport-dres pref prest PROK van Flemmingh, fokker Wim Hoogeslag) van Jan Brouwer, en de over drie goede basisgangen beschikkende, voldoende langgelijnde Laferdinsodie (Ferdinand uit Rapsodie keur pref van Houston) van P.C.M. van Santen uit Eastermar het sterpredicaat.


Bron: KWPN