Apardi-dochter aangewezen voor NK op eerste Overijsselse keuringsdag

Apardi-dochter aangewezen voor NK op eerste Overijsselse keuringsdag

De eerste van de vijf stamboekkeuringen van regio Overijssel zit erop. “Het was een lange maar goede keuringsdag. Alles was goed georganiseerd en de accommodatie was goed voor elkaar”, was Henk Dirksen na afloop lovend.

“De dag begon voor ons goed. Het allereerste paard van de dag kreeg direct een uitnodiging voor het NK.” De beoordeling werd niet alleen door Henk Dirksen gedaan, ook Marcel Beukers stond in de baan. Eerst genoemde geeft een reactie op alle paarden met minimaal 80 punten voor exterieur en/of beweging/springen.

Goede eerste groep

Madonna (Apardi uit Isazsa ster IBOP-spr PROK van Zavall VDL) van fokker B.A.M. Booijink uit Luttenberg, beet vandaag het spits af. “Dit is een goed ontwikkelde, ruim voldoende langgelijnde charmante merrie. Zij liet zich op het straatje al heel goed zien. Ze galoppeert heel goed en lichtvoeting. Tijdens het springen laat zij zien over een goede voorbeentechniek te beschikken met snelle reflexen en atletisch vermogen. Zij ontving dan ook een uitnodiging voor het NK driejarigen.” De merrie scoorde in totaal 80 punten voor exterieur en springen met daarbij 85 punten voor haar reflexen. Ook in de eerste groep, zat de merrie Mollyvue van Rechteren (Balou du Rouet Z uit Wellevue M van Quidam de Revel) van fokker R. Vrolijken uit Dalfsen. Zij kreeg 75 punten voor haar exterieur en 80 punten voor het springen met daarbij 85 punten voor haar vermogen. “Een langgelijnde merrie met een goed ontwikkelde schoft en een iets neerwaartse romp. Ze heeft veel overzicht, een goede afdruk en lijkt over veel vermogen te beschikken.” De merrie My First Lady (Carrera VDL uit Charlotte elite EPTM-spr PROK van Canturo, fokker familie Scholten uit Wapenveld) van M.G.J. Jansman uit Raalte, maakte de eerste groep compleet. Zij ontving 70 punten voor exterieur en 80 punten voor springen, met 85 punten voor haar reflexen. “Een heel jeugdige merrie met een lichtvoetige manier van galopperen. Ze springt de stijl steeds met veel afdruk en springt daarbij extreem goed naar boven. Op de oxer zou ze iets meer lichaamsgebruik mogen tonen.”

Driemaal 80 punten voor springen

Vervolgens kregen nog driejarige merries meer 80 punten voor het springen. Mon Belle M (Comme Il Faut uit Volstelle keur pref prest sport-spr van Voltaire) van fokker W.F.J. Wigink-Markvoort uit Schalkhaar. Noteerde daarbij 75 punten voor haar exterieur. “Zij komt uit dezelfde moeder als Cristello.” Deze Numero Uno-zoon werd afgelopen weekend nog tweede in het 1.50m in St. Tropez onder Denis Lynch. Voorheen werd Cristello uitgebracht door Leon Thijssen en Kevin Jochems. “Een heel aansprekende merrie, met veel uitstraling. Ze lijkt in haar doen en laten veel van haar vader Comme Il Faut te hebben. Ze sprong met hele snelle reflexen en een heel lichtvoetige manier van galopperen.” Voor haar reflexen scoorde zij 85 punten. Ook Merelise (Grandorado TN uit Surelise elite IBOP-spr PROK van Manhattan) van fokker G. Meulink Bonenkamp uit Lemelerveld noteerde 70/80 punten. “Deze merrie galoppeerde heel goed, met een goede balans, veel afdruk en changeerde makkelijk. Hiervoor kreeg zij ook 85 punten. Tijdens het springen liet zij snelle reflexen zien, sprong zij met overzicht en extreem veel naar boven toe.” Tot slot de driejarige Harley-dochter Macho (uit Vrijbuiter ster van Cavalier) van fokker C.E.M. Demmer & J.G. Potdijk uit Geesteren die 70/80 ontving voor haar verrichting. “Een langgelijnde merrie. Ze begon wat gespannen dus we hebben voor haar wat extra de tijd genomen. Toen zij vervolgens ontspande sprong zij met een goede afdruk en op de oxer maakte zij de sprong opvallend goed af.”

Vierjarige merrie

La Vita Bella (Grandorado TN uit Wensday P. van Oramé) van fokker J.A. Marsman uit Dalfsen, is de enige vierjarige merrie met 80 punten. Zij scoorde voor haar exterieur 70 en voor alle springonderdelen 80 punten. “Een heel aansprekende merrie met een goedgevormde voorhand. Ze mocht ietsje langer gelijnd zijn. Ze heeft een actieve manier van galopperen met een goede balans. Ze springt met veel afdruk en naar boven toe. Achter maakte ze de sprong goed af.”

Twee ruinen

Er werden vandaag ook twee ruinen gepresenteerd. Beide heren scoorden 80 punten voor het springen. Waarbij L’Amour Du Vi (Armitage uit Wat ’N Pracht-S elite prest EPTM-spr PROK van Candidat) van fokker R. Veldmate uit Luttenberg 70 punten kreeg voor zijn exterieur. “Een langelijnd paard. Hij viel vooral op door zijn goede achterhandtechniek en maakte de sprong opvallend goed af. Hij lijkt veel vermogen te hebben.” Grandorado TN-zoon Madagaskar Madagaskar (Grandorado TN uit Diarma elite IBOP-spr PROK van Odermus R) van fokker F. Marsman uit Ambt Delden kreeg75 punten voor zijn exterieur. “Een groot en langgelijnd paard, met een actieve manier van draven en galopperen. Hij heeft een goede voorbeentechniek, achter zou hij ietsje losser mogen zijn. Hij wil wel voorzichtig zijn en lijkt vermogen te hebben.”

80 punten voor beweging

Bij de dressuurpaarden was de oogst vandaag wat minder groot. Het laatste dressuurpaard van de dag wist 80 punten voor haar beweging te scoren. Deze Fanelle (Westpoint uit Novanella keur pref van Ulft, fokker S. van der Does uit Sneek) van A.T.M. Nijenkamp uit Holten, kreeg daarbij 70 punten voor haar exterieur. “Een goed ontwikkelde merrie, met veel front en een goede voorhand. Ze heeft veel afdruk in alle drie haar gangen, maakt daarbij veel houding en beweegt goed met de schoft omhoog en een goed achterbeen.”

bron: KWPN