Vincent Martens: "Ik hoop vandaag foutloos rond te kunnen komen"

Vincent Martens: "Ik hoop vandaag foutloos rond te kunnen komen"



Wij spraken wij met de Belgische eventer Vincent Martens, die dit jaar met zijn 9-jarige schimmel merrie Zeta (v. Cartani) meedoet aan de Military in Boekelo.

Met dit nog zeer groene paard laat hij nu al fantastische prestaties zien, die nog heel veel beloven voor de toekomst. Wij spraken met de ruiter over zijn paard, Military Boekelo en zijn jonge beloften. We volgen de talentvolle ruiter dit weekend op de voet, want we zullen ook nog met Martens een blik achter de schermen gaan werpen in de stallen.

vincent-martens-zeta-military-boekelo-2016-15

Met veel enthousiasme praat hij over zijn fantastische jonge merrie die het hier toch geweldig doet.

Zo vroegen wij hem hoe zijn dressuurproef is gegaan. “Ik ben heel erg tevreden. Ik heb een best goede proef weten neer te zetten met hier en daar nog kleine foutjes. Ik zie al heel veel vorderingen bij dit paard, die hier in Boekelo nog maar haar derde 3 sterren wedstrijd loopt op internationaal niveau. Waar wij ons eerste wedstrijd begonnen in de dressuur met een score rond de 58 punten, daalde dat de wedstrijd erop direct naar de 55 punten. Vandaag liep ze dan in de 53 punten, dus daar is een hele mooie stijgende lijn in te zien. Waar ze in het begin echt nog heel kijkerig was, liep ze hier vandaag echt een goede en geconcentreerde proef. Het is een paard met erg veel potentie en we moeten er gewoon hard aan blijven werken”, vertelt Martens.

“Ze heeft op jonge leeftijd geen basis gehad. Nog geen twee jaar geleden heb ik haar samen met mijn vriendin aangekocht als een groen paard. Hier moesten we van nul met haar beginnen, waar ze nu binnen twee jaar dan een middelmatige dressuurproef al weet te lopen. Het neemt toch veel risico met zich mee om een volledig groen paard aan te kopen. Maar dit beloofd toch wel heel veel voor de toekomst, ze bezit echt ontzettend veel kwaliteiten. Al vanaf de eerste keer dat ik op haar zat voelde ik dat dit paard de top kan bereiken” vertelt hij trots over zijn merrie.

vincent-martens-zeta-military-boekelo-2016-21

Martens gaf aan dat hij weinig veranderd heeft in zijn training naar Boekelo toe. De merrie moet nog veel ervaring opdoen op het lange driesterren traject en daar is Boekelo de perfecte leerschool voor. Naast het vele publiek wat langs de zijkanten staat, is het een mooie en pittige cross die een geweldige uitdaging bied voor de paarden. “Wij zijn hier dit jaar niet om te winnen, mijn doel is dan ook om binnen de tijd te kunnen lopen. Mijn verwachting is echter dat we foutloos rond kunnen komen (a nu, dat hoop ik dan, lacht Martens vervolgens om zijn opmerking), maar misschien wel met een halve minuut tijdsoverschrijding. Doordat het weer zo goed is gebleven en de bodem daardoor wat harder is, kunnen de paarden makkelijker door de cross komen”.

“Het is heel belangrijk om je paard aan te kunnen voelen. Begin je met een goede cross kun je er halverwege voor kiezen om er de tweede helft wat meer voor te gaan rijden. Maar voel je dat het wat minder goed gaat in het begin, dan weet je dat je terughoudender moet gaan rijden. Voor ons is dit een mooie test om elkaar te zoeken. Ik kan hier mijn paard leren kennen over een langere afstand en dat is voor mij heel belangrijk”.

Op onze vraag hoe Martens naar de cross kijkt die dit jaar in Boekelo staat antwoordt hij het volgende: “Er staat een dikke cross die moeilijk genoeg zal zijn. Het is heel veel technisch rijden waarbij er veel wordt gevraagd van ruiter en paard. Ik verwacht dan ook dat er veel gaat gebeuren in het klassement en ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Vooral de hindernis 7 A,B,C vind ik een pittige sprong. Hindernis 1 tot en met 6 zijn allemaal sprongen die je vanuit een voorwaartse galop kan springen. Dan kom je ineens bij een hindernis waarbij het aankomt op stuurwerk. Drie smalle punten die in veel lijnen staat opgesteld. Ik heb hier zo mijn vraagtekens bij, want dit is echt een pittige en hele technische hindernis om te rijden”.

“Ook hindernis 11 A,B,C kijk ik een beetje tegenop. Dit is hetzelfde als bij hindernis 7 dat je ineens heel veel moet sturen uit weer een stuk waar het allemaal heel voorwaarts gaat. Hindernis 17 A en B staat ook nog een punt sprong achter, dit wordt ook nog wel een moeilijk aan te rijden hindernis. Het stuurwerk moet dan perfect zijn, anders schiet je erlangs”.

Over Zeta vertelt hij: “Zeta is geen moeilijk paard in de cross, wel kan ze soms wat onstuimig zijn door de onervarenheid die ze nog heeft. Wij zijn al heel snel op internationaal niveau met haar gestart en dit is nog niet eens haar 10e internationale start. De eerste cross die ik met haar reed besefte ik het direct: Wauw! Dit is een crossmachine!”.

vincent-martens-zeta-military-boekelo-2016-44

Ook bij zijn jonge paarden heeft hij nog een troef achter de hand. Zijn 8-jarige Eiskönig wist vorig jaar op het WK voor 7-jarigen naar brons te lopen. Ook dit is een veelbelovend paard met veel potentie. Hij wil met dit paard volgend jaar misschien al wel de overstap maken naar de driester. Maar voor nu is het belangrijk om het paard vertrouwt te maken met de wedstrijden, om hem sterk te maken en kennis te laten maken met de eventing op een rustig tempo. “De druk ligt bij ons niet op de prestatie, voor mij gaat het erom dat mijn paard happy is, mijn paard moet tevreden zijn”.

Martens wil ook graag nog even een bedankje geven aan zijn fantastische team. Van mijn supporters tot mijn sponsors, ik kan het niet zonder jullie en je kunt als ruiter absoluut niet zonder een goed team achter je. Zijn grooms, familie, sponsoren en supporters zijn allemaal heel belangrijk voor hem. “Zonder een goed team achter je is dit allemaal niet mogelijk. Ik vind het heel belangrijk maar ook heel fijn dat er mensen zijn die in mij geloven. Ook op mindere dagen, want laten we eerlijk zijn, die zijn er nou eenmaal ook, staan ze altijd voor je klaar!”.

Martens is geen onbekende in Boekelo. Negen jaar geleden reed hij hier zijn eerste keer mee, waarvan voor het laatst drie jaar geleden met zijn paard Falco.