Joris Vanspringel negen maanden geschorst na beschuldiging van mishandelen pony

Joris Vanspringel negen maanden geschorst na beschuldiging van mishandelen pony

De viervoudige Olympische eventing ruiter Joris Vanspringel heeft een schorsing opgelegd gekregen van maar liefst negen maanden door het FEI. Althans dat meld Horse & Hound via hen website. De Belg wordt beschuldigd van het mishandelen van een pony, tijdens een vier-daagse clinic in Zuid Afrika. In een weerwoord geeft Vanspringel aan dat een veterinair rapport ontbreekt.

De 56-jarige eventer wordt beschuldigd van het slaan van de pony met een zweep, tot de zweep daarbij brak. Het zou gaan om de pony Sherwill Valerian die aanwezig was bij de clinic vorig jaar november. Volgens de geruchten weigerde de pony meerdere malen om een hindernis te springen met zijn 14-jarige amazone, waarna Vanspringel hardhandig zou hebben opgetreden. 

Het is de jonge amazone die de aanklacht indiende tegen Vanspringel. Zij beweert dat Vanspringel haar zweep en sporen zou hebben geleend om de pony tot lopen te dwingen, nog voor het tweetal de sprong waagde. De pony bleef echter stoppen op de hindernis. Volgens de amazone bleef Vanspringel slaan op de pony en trok hij aan het bit. Nadat de pony striemen zou hebben opgelopen, zegt de amazone Joris gevraagd te hebben om te stoppen. Echter zou hij haar niet gehoord hebben. 

De moeder van de amazone geeft aan dat haar dochter bij de trailer terugkeerde in tranen. De pony had diverse bulten achter het zadel aan de rechterzijde en pijnlijke plekken aan beide kanten van zijn mond. Daarnaast zag hij er zeer vermoeid uit. Moeder en dochter dienden vervolgens een klacht in bij de Zuid-Afrikaanse federatie de RSA-NF, maar omdat Vanspringel niet bij hen was geregistreerd werd het incident overgedragen aan de FEI. De RSA-NF schreef daarbij dat het overgedragen bewijs materiaal van een foto en video van hoe de pony er achteraf uitzag, voldoende moest zijn voor het afdwingen van een gele kaart. 

Vanspringel heeft in een reactie aangegeven, 'zeer verdrietig te zijn van de beschuldigingen'. Hij heeft een schriftelijk excuus aangeboden aan de familie. "Inmiddels loop ik al 30 jaar rond als professioneel ruiter, trainer en leraar in de eventing. Een situatie als deze is mij nog nooit eerder overkomen. Ik probeerde de jonge ruiter te helpen, maar hoe ik gehandeld heb naar de pony is absoluut niet wie ik ben en ik voel mij er verschrikkelijk over. Het spijt mij ten zeerste", aldus Vanspringel. Hij gaat verder met de opmerking dat hij echter nooit een waarschuwing of gele kaart heeft ontvangen voor het mishandelen van een paard, of de geruchten daarvan. Zelf geeft hij aan de pony voor 5 tot 10 minuten te hebben gereden, met een losse teugel en zou hij zijn sporen niet hebben nodig gehad. "Het is natuurlijk goed mogelijk dat de jonge ruiter zelf gefrusteerd is geraakt met haar pony en hem geslagen heeft, en dit vervolgens opgestuurd heeft als bewijsmateriaal, geeft Vanspringel aan. Er is tevens nooit een veterinair rapport opgesteld. 

Op 30 augustus werd het besluit door één medewerker van het FEI uitgesproken. "De 12 seconden durende video van hoe de pony er achteraf bij stond is voldoende bewijs om een gele kaart te geven. Het is hierbij niet bewezen dat de amazone zelf haar pony zou hebben mishandeld". Vanspringel kreeg een straf opgelegd van 9 maanden schorsing en een boete van CHF 3000,-. 

Vanspringel is een zeer bekende eventer die inmiddels vier Olympische Spelen heeft gereden, diverse EK's en twee keer mee reed op de Wereldruiterspelen. 


Bron: Horse & Hound