KWPN dressuurhengst Chagall D&R overleden

KWPN dressuurhengst Chagall D&R overleden

De KWPN-gekeurde dressuurhengst Chagall D&R die furore maakte op internationaal niveau, is geëuthanaseerd vanwege medische problemen in de nek. Hij werd 14 jaar oud.

Chagall D&R was een KWPN-hengst van Jazz uit Annabel (v. De Niro x Romancier). Hij werd gefokt door W. Jansen in Nederland. Hij werd in 2010 goedgekeurd tijdens de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch, waar hij voor 75.000 euro werd geveild door Carolyn de Roo-Kooyman van President Stables. 

Medische problemen in de nek 

Helaas heeft eigenaresse Carolyn de Roo-Kooyman laten weten dat Chagall D&R moest worden ingeslapen. "De problemen in je nek werden ineens zo erg dat je geen waardig leven meer kon hebben," aldus De Roo. "Je was een ongelooflijk geweldig, eigenwijs en ondeugend paard."

Als jong paard was Chagall D&R een van de populairdere KWPN-fokhengsten en werd hij gefokt op een mooi aantal merries met 137 veulens ingeschreven bij de KWPN-vereniging. Tot zijn meest succesvolle nakomelingen behoren de Lichte Tour-paarden Hippi (Natasja van den Bogaert), Harley N (Raul Corchuelo), en Helga (Matt Frost), en het jonge ruiterpaard Hermitage de Jeu (Chelsea Tolhurst). Hij bracht één gekeurde zoon Leonardo (Chagall x Salieri).

Philip van Ommen

Tussen 2011 en 2013 werd Chagall D&R getraind en uitgebracht door Philip van Ommen. In 2011 werden ze 23e in de halve finale van de Pavo Cup. In 2012 probeerden ze zich te kwalificeren voor het Nederlandse team voor de wereldkampioenschappen voor jonge paarden in Verden, maar haalden de eindstreep net niet. Van Ommen ontwikkelde Chagall D&R van nieuweling tot M/Z-niveau.

Patrick Van der Meer

De Nederlandse Grand Prix-ruiter Patrick van der Meer werd met Chagall in het najaar van 2013 tweede in de finale van de KWPN Hengstencompetitie 2014 in 's Hertogenbosch. Hij reed de hengst in 2015 even op internationaal Lichte Tour-niveau. Ze werden vierde in de troostfinale op het Nederlands Kampioenschap Lichte Tour 2015. In 2016 eindigde het paar net naast het podium op de vierde plaats op het Nederlands Kampioenschap Lichte Tour 2016. Het duo keerde in 2018 terug in de internationale arena op Grand Prix niveau, met twee CDI starts in april en mei. In Joosland scoorden ze 63,326% in de Grand Prix en op de 2018 CDI Aachen Dressage Days noteerden ze 65,217%. In het voorjaar van 2019 keerde Chagall D&R terug in training bij Philip van Ommen en werden ze gecoacht door Van der Meer. 

Bron: Eurodressage