Helgstrand vs. DWB: "Een uitbraak in mijn stal zou erg grote gevolgen hebben"

Helgstrand vs. DWB: "Een uitbraak in mijn stal zou erg grote gevolgen hebben"

Jan Pedersen uitte vorige week namens DWB felle kritiek op de vermeende machtspelletjes van Helgstrand Dressage. De aanleiding was het feit dat Andreas Helgstrand besloot zijn hengsten na de aanwijzing op de Deense hengstenkeuring thuis te houden van de verplichte tiendaagse onder het zadel. Hij liet weten dat hij, gezien de rhino-uitbraken in Europa, het risico te groot vond. Hij stelde ook meteen een oplossing voor: een dekbrevet zonder test. Het Deense stamboek reageerde toen al: "Het is niet gezond om als stamboek je regels te laten voorschrijven door een hengstenhouder, ongeacht hoe groot die is". Helgstrand liet het daar echter niet bij en reageert nu zelf. 

De reactie van het stamboek kwam na een nieuwsbrief die Helgstrand aan verschillende fokkers had gestuurd. Hij schreef hierin dat in Duitsland werd besloten om de hengsten die vorig jaar goedgekeurd werden, maar niet alle testen konden doorlopen omwille van het rhino- en coronavirus, toch met een tijdelijk dekbrevet de toestemming te geven om te dekken. DWB staat hier niet voor open. Helgstrand zou ook een deal hebben gemaakt met het Oldenburger Verband. Door die samenwerking, zouden fokkers voor een gunstige prijs lid kunnen worden van het Oldenburger Verband en dat schoot bij de DWB in het verkeerde heelgat. 

Ze beweerden dan Helgstrand de hengstekeuring wilde boycotten en dat ze hem tegemoet wilde komen. Zij hengsten zouden tijdens een extra 10-daagse test gezien kunnen worden zodat zijn paarden niet met die van andere hengstenhouders in contact konden komen. Hij is niet op dat aanbod ingegaan. 

Helgstrand zelf reageert nu ook op alle hetse. In een open brief onderstreept hij hoe veel hij gedaan heeft voor het Deense stamboek. Hij zegt ook dat hij het niet duldt te worden afgeschilderd als een hengstenhouder die zaken wil afdwingen. "Ik heb mijn hengsten thuis gehouden uit angst voor rhino. Ik heb een 600-tal paarden op stal dus een uitbraak zou wellicht grote gevolgen hebben. Daarnaast was er in dezelfde week als de tiendaagse test een uitbraak in de buurt van het testcentrum dus ik blijf erbij dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Het klopt dat ik aan andere fokkers heb gemeld dat er ook de mogelijkheid bestaat om veulens in Duitsland te registreren maar ik had nooit de intentie om hiermee fokkers weg te lokken bij het DWB. Ik ben niet op het voorstel van de DWB ingegaan wat betreft een alternatieve tiendaagse omwille van bureaucratische en economische redenen", besluit hij.