Hoopgevend nieuws over vaccins: mogen we stilaan dromen van een 'normale sportieve zomer' in 2021?

Hoopgevend nieuws over vaccins: mogen we stilaan dromen van een 'normale sportieve zomer' in 2021?

Drie vaccinmakers hebben al positieve tussentijdse resultaten gemeld over hun vaccins. Er lijkt dan ook eindelijk licht te komen aan de lange Corona-tunnel. Maar wat betekenen deze positieve resultaten concreet en mogen we stilaan beginnen dromen van een zomer in 2021 die relatief normaal zal verlopen? 

Het doel wordt om in 2021 te vaccineren. In België wil men élke Belg vaccineren die dat wil en dit zou in 2021 moeten gebeuren. Dat is een mooi doel maar hangt van verschillende factoren af. Er moet groen licht komen van de autoriteiten, de vaccins moeten in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn, ze moeten verdeeld en gestockeerd worden en er moet bepaald worden wie er eerst gevaccineerd zal worden. Verwacht wordt dat de eerste personen in begin 2021 gevaccineerd zullen kunnen worden (januari, februari en maart) maar het is nog te vroeg om over concrete data te spreken. Vandaag worden de eerste vaccins wel al geproduceerd.

Er gaan stemmen op om eerst zorgverlenders, 65-plussers en 45-64 jarigen met onderliggende aandoeningen eerst te vaccineren. Hierover is echter nog geen uitsluitsel. Wat wel al vast lijkt te staan, is dat er in groepen gevaccineerd zal worden. Dit betekent echter niet dat we dan al terug kunnen naar een 'normaal' leven. Gezonde mensen, die weinig risico lopen op een besmetting, moeten vandaag ook erg strenge regels volgen terwijl de kans dat zij ziek worden erg klein is, laat staan dat ze in het ziekenhuis belanden. Ze kunnen echter wel het virus, zonder dat ze zelf ziek worden, doorgeven aan kwetsbare groepen. Als die groepen ingeënt zijn, verdwijnt dat risico echter. "We zullen zeker en vast nog maatregelen moeten treffen maar we zullen wel al een beetje kunnen versoepelen. We moeten werken met een dubbele barometer die rekening houdt met het aantal besmettingen én de vaccinatiegraad", vertelt Pierre van Damme, professor vaccinologie aan de Universiteit van Antwerpen. 

Ook kan hij alvast één vraag beantwoorden over de zomer van 2021: "Het is te vroeg om hier uitspraken over te doen. Dit zal pas begin 2021 duidelijk worden, helaas". 


Bron: De Standaard