Het leven als 'amateur': "Voor mij heeft Corona zowel een positieve als een negatieve kant"

Het leven als 'amateur': "Voor mij heeft Corona zowel een positieve als een negatieve kant"

Omwille van de huidige Corona-maatregelen zijn in België nog steeds enkel wedstrijden voor professionelen mogelijk. De zogenaamde 'amateurs' die niet voor (een deel van hun) inkomsten van paarden en de paardensport afhangen, staan daardoor al ruime tijd langs de kant. In Nederland zijn er zelfs helemaal geen wedstrijden mogelijk. Maar hoe is het om momenteel als amateur langs de kant te staan en hoe gaan zij hiermee om? In onze nieuwe serie proberen we elke keer een andere kant van het verhaal te belichten. Dit keer is het woord aan een internationale eventing-amazone die zowel met de positieve als negatieve kant van het Corona-verhaal geconfronteerd werd. 

Carlijn Jansen, 23 jaar en eventing-amazone, begint haar relaas: "Ik beschik momenteel over twee eventingpaarden. De oudste van hen is Abradur, hij is zestien en ik heb hem momenteel al zeven jaar onder het zadel. We hebben de laatste jaren verschillende tegenslagen gekend maar dat neemt niet weg dat ik kan 'lezen en schrijven' met dit paard: we kennen elkaar door en door en zijn in de zeven jaar waarin we al samenwerken tot een hecht team uitgegroeid. We zouden dit jaar de overstap maken naar de internationale eventingsport maar helaas strooide Corona roet in het eten. We zijn afgelopen jaar weinig of niet op concours geweest dus een overstap naar het hoogste niveau is daardoor helaas niet haalbaar. Het is ook lastig om het ritme te behouden: ik wil mijn paard niet volledig naar wedstrijden toewerken asl ik niet weet wanneer die wedstrijden weer mogelijk zullen zijn. Gezien de leeftijd van mijn paard en het feit dat een internationale eventingwedstrijd erg veel van je paard vraagt, zal het seizoen van 2021 zijn laatste echte wedstrijdseizoen worden. Ik vrees helaas dat er door Corona helemaal geen 'laatste seizoen' zal zijn. Dit is echt wel een domper aangezien dit paard ervoor gezorgd heeft dat ik überhaupt met eventing ben begonnen. Ik had dus graag zijn sportcarrière in schoonheid op internationaal niveau willen afsluiten", aldus Jansen. 

Toch blijft ze niet bij de pakken neerzitten: "Ik heb naast Abradur ook een 10-jarig paard op stal, een nieuwe troef, zeg maar. Mijn doel is om ook met dit paard naar internationale eventingwedstrijden toe te werken. Ik moet eerlijk toegeven dat voor hem de Corona-crisis echt 'op het juiste moment' kwam. We hebben bij de opstart wat problemen gehad maar raken nu steeds beter op elkaar ingespeeld. We hebben door de Coronacrisis echt de tijd gehad om een team te worden aangezien de druk van wedstrijden volledig is weggevallen. Zodra het weer mag, weet ik zeker dan we klaar zijn om er tijdens onze eerste wedstrijd samen helemaal te staan", gaat ze verder. 

"Voor mij heeft Corona dus echt twee kanten. Als je net een nieuw paard hebt, kan deze periode goed benut worden om een combinatie te vormen en om je paard beter te leren kennen. Je mist wel een echt ritme en het is moeilijk om te weten waar je naartoe traint. Ik stel mijzelf constant de vraag of dit het juiste moment is om te investeren in lessen terwijl je het nergens in de praktijk kan toepassen? Geef je je paarden een 'vakantie? Ik denk dat iedereen zijn paarden momenteel anders traint. In het begin van de tweede lockdown heb de trainingen wat versoepeld en mijn paarden rust gegeven. Langzaam begin ik alles weer op te pakken en train ik rustig naar mijn eigen ritme toe. Dat wil zeggen dat ik elke week één dressuurtraining, één longeerdag, één gymnastische of springdag, één dag galoptraining, één relaxtraining of buitenrit, twee normale trainingen en een rustdag inlas. Wanneer er een beter zicht komt op wanneer wedstrijden weer precies mogelijk zullen zijn, zal ik weer volop crosstrainingen doen. Tot die dag probeer ik de paarden vooral zo veel mogelijk afwisseling te bieden zodat ze het plezier in het werk niet verliezen", besluit ze.


Wil jij ook je verhaal vertellen? Mail dan naar redactie@equmedia.be!