Coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht in Nederland

Coronamaatregelen blijven voorlopig van kracht in Nederland

De huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, zullen naar verwachting in ieder geval nog tot in december duren. Dat zei minister De Jonge gisteravond in het persmoment over de coronapandemie. Het betekent onder meer dat de horeca nog dicht blijft en dat de huidige maatregelen voor de paardensport van kracht blijven. De gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden is begonnen, heeft nog geen duidelijk beeld opgeleverd, zei premier Rutte. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen." Volgende week dinsdag 3 november is er weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn.

Het kabinet publiceerde eerder de routekaart waarmee per risiconiveau wordt aangegeven welke maatregelen gelden. De KNHS en FNRS hebben een eigen routekaart voor de paardensport gemaakt waarbij overzichtelijk de maatregelen voor de hippische sector staan. De routekaart biedt perspectief en toont aan dat verruimingen weer mogelijk zijn zodra het aantal besmettingen daalt en het risiconiveau zakt naar ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’. Indien de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen. Deze laatste stap heeft logischerwijs ook verdergaande gevolgen voor de hippische sector. Alle adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van de virusuitbraak in te perken, dan wel te vertragen om zo de druk op de zorg te verlichten. De KNHS en FNRS zetten zich, samen met diverse partijen zoals NOC*NSF, SRP en de POS, in dat paardensportaccommodaties bij een volledige lockdown niet hoeven te sluiten omdat de paarden  dagelijks verzorging en beweging nodig hebben voor hun gezondheid en welzijn. De precieze maatregelen die dan gelden voor de paardensport zijn nog niet bekend. Lokaal of regionaal kunnen aanvullend nog andere maatregelen gelden. Voor ieder risiconiveau geldt: volg de basisregels. De routekaart kan op basis van nieuwe beschikbare informatie vanuit de overheid tussentijds aangepast worden.

Klik hier voor de KNHS en FNRS routekaart paardensport

Klik hier voor de geldende maatregelen in de paardensport

Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden

 

AANVULLENDE STEUNMAATREGELINGEN

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad. Ook komen meer sectoren in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient.

SUBSIDIE VOORRAAD- EN AANPASSINGSKOSTEN

Horecaondernemers hebben voorraden aangelegd die ze niet meer kunnen gebruiken vanwege de tijdelijke sluiting. Ook hebben zij vaak geïnvesteerd om in de winter op een corona-veilige manier open te kunnen blijven, bijvoorbeeld door hun terras te overkappen. Het kabinet geeft, bovenop de TVL, een eenmalige subsidie om deze gemaakte kosten te compenseren, van circa 2,75 procent van de omzetderving, gemiddeld € 2500. Ondernemers kunnen de subsidie vanaf medio november aanvragen via de TVL-aanvraag. Voor deze regeling is €40 miljoen gereserveerd.

Het sport-specifieke pakket wordt aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode 1 oktober t/m 31 december. Hiermee is een bedrag van € 60 miljoen gemoeid.